„Скъпи, вземи ножовете от децата!”

| от Доня Елзиния |


Да тръгнеш от вкъщи по пижама или да отидеш на работа със строг костюм и розов ластик в косата… Или да полюшваш количката, докато бебето е в ръцете ти – това може би се е случвало на много родители. Тези грешки можем да отдадем на недоспиване, умора и претоварен график.

Но ето няколко истории, в които участниците вършат толкова нелогични неща, че се питат дали не полудяват.

Майка на две деца разказва:

Неделя е и вечерта традиционно вкарвам децата в банята. Първо едното, после другото. Бързам, защото и ние – мама, и татко, искаме да се доредим до душа преди полунощ. Измивам каката, бърша я, сресвам я и я пускам да се цапа отново. Номер две да идва! Измивам малкото, бърша го… Хм! Защо мирише на мокро куче? Вярно, шампоанът е за чувствителна кожа, ама чак пък никакъв аромат да няма! Шампоан?! Ама аз шампоан сложих ли или само ти намокрих косата, питам малкото, а то безизразно отговаря: „Само ме намокри”. И хайде обратно за втори опит.

Майка и татко на две деца в детско-градинска възраст:

Четиричленното семейство спи в една стая. Мама е потънала в дълбок сън, но в някакъв момент, докато сънува, явно става напечено, защото тя се провиква на глас: „Скъпи, вземи ножовете от децата!”. Скъпият, в просъница, стресиран и уплашен за живота на децата, включва лампата и започва да търси ножовете. Буди жена си под тревога, за да пита къде са тия ножове. А тя с още по-голямо учудване се опитва да разбере за какво, по дяволите, й говори! Докато децата блажено продължават да спят в пълна безопасност…

И две истории от (отново) традиционно четиричленно семейство:

Детето иска вода, мама оставя миенето на съдове и пълни чаша. Носи я в хола и я подава на мъжа си, а той я гледа неразбиращо. Почти същото е като да прибереш хляба в хладилника.

Подобна ситуация. Детето е хремаво, мама за 184-ти път го гони да му издуха носа. Но замислена за друго, отива отново при мъжа и с кърпичка посяга към носа му. Изражението тип „Ама-Какво-Защо-Помощ-Не!” отрезвява майката и спасява таткото от унизително положение.

И за финал нещо „по-така”:

Късно през нощта. Наследниците спят (уж). Мама и татко са потънали в изпълнение на съпружеските си задължения. Никой от двамата не очаква от другия да говори. Още по-малко очаква да чуе реплика: „Защо си будна, миличка?” Таткото, за щастие прилично завит, е съзрял малката си дъщеричка на вратата. Детето се оплаква, че има нещо в стаята и не може да заспи. С уменията на Жената Котка и Джим Кери с маска двамата се преобразяват в приличен вид, с който да изгонят „нещото” от стаята на детето…

Ако пред барплота или в разговор с приятели се полюшвате в приспивателни движения, а бебето не е ръцете ви, диагнозата ви не е лудост, мили родители! Просто имате нужда от малко почивка!