„Шейново“ ще осигурява безплатна домашна грижа за недоносени деца

| от MamaMia, по БТА |


САГБАЛ „Шейново“ е първата в страната, която ще даде възможност на семейства на родени в болницата недоносени или увредени деца да получат безплатна домашна грижа от екип специалисти – социален работник и медицинско лице, съобщават от лечебното заведение.

Помощта е безвъзмездна и започва от момента на раждането и продължава три години. Началото на иновативния проект ще бъде официално поставено утре / 25 април/. Той се реализира с подкрепата на Диаконията на Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006“ и ще включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.

Продължителните специализирани грижи и наблюдението в домашна среда ще дадат възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде забелязано много рано и семейството да бъде насочено към съответния специалист, като по този начин ще се намали рискът от трайно увреждане и забавяне в развитието му, обясняват целта на проекта от „Шейново“.