Седмицата на бащата: Евгени и Криси

| от MamaMia |


По случай Седмицата на бащата, която традиционно протича през втората седмица на ноември, от MamaMia провеждаме кратки интервюта с мъже, които изпълват със смисъл думата „баща“. Мъже на място*. Бащите, които ще се включат в поредицата ще отговарят на 10 въпроса и ще ни въведат в не-толкова-познатия, леко мистериозен свят на бащата.

Вторият баща, когото сме си си харесали, е Евгени. Изпод сноуборда му са се топили тонове снежна пудра, изпод гумите на велосипеда му са се изнизали стотици километри асфалт и земя, а изпод ръцете му е излизала една от най-вкусните home made бири, която сме опитвали. И все пак, по собствените му думи, най-доброто, което е излязло от него, е малката Криси.

От MamaMia благодарим на Евгени за готовността да се включи в поредицата, с която отдаваме заслуженото уважение на бащите и полаганите от тях грижи.

1. Кое е първото нещо, което направи, когато жена ти ти каза, че е бременна?

Беше изключително вълнуващ момент. Въпреки, че беше планирано, не знаехме до последно дали е станала магията! От първия тест не стана ясно дали е бременна. Наложи се втори с подобен ефект, т.нар. „ефект на бледата втора линия“. Третият вече беше категоричен! УРААА! ЩЕ СИ ИМАМЕ БЕБЕЕЕ!

2. Раждането през мъжките очи е…

Раждането е кулминацията на геройството и всеотдайността на любимата. След 9-месечните терзания, огромния корем, болките в кръста, хранителния режим, и двамата очаквахме с нетърпение да дойде момента. По закона на Мърфи моментът дойде с първия сняг, в най-голямата суматоха по пътищата. Оттогава софийското задръстването се превърна в най-големия ми кошмар. Почувствах се като актьор във филм, само дето беше наистина. След като карах като луд на аварийки и в насрещното успяхме да стигнем до родилното само двама, но с 9 см разкритие…..

3. Кой избра името?

Името го избрахме двамата. За щастие никой не ни се е месил или съветвал.

4. Най-тежкият момент през първата година?

През първата година тежките моменти преливаха. Все пак има нов член на семейството. Първо си мислех, че коликите ще ни съсипят. Всички лекарства за колики бяха безполезни. Безсънните среднощни смени с елементи на люлеене, друскане, шушкане и подскачане вече бяха минало. Бяхме изключително щастливи. Най-тежкото премина. Както се казва в една реклама, „Но това не е всичко“ . Точно преминаха коликите и дойде и цунамито на зъбките! Всеки един излизаше по цяла седмица, и придружен с истеричен рев и температура.

5. Колко деца трябва да си има един мъж?

Всеки преценява за себе се колко деца иска да има. Аз нямам брат или сестра, а ми се искаше да имам. За да имаш деца са необходими няколко неща. Любов, всеотдайност и здрави нерви. Колкото по-голям запас то тези характеристики имат родителите, толкова повече деца могат да си отгледат.

6. Къде е мястото на детето?

Мястото на детето е в сърцето на мама и тати.

7. Дете и домашен любимец?

Да, защо не? Стига да съумееш да отделиш време за всичко.

8. На какво искаш да научиш сина си/дъщеря си?

Искам да я науча да бъде упорита и да преследва целите си. Искам да стане добър и справедлив човек.

9. Кой обича малкия/малката повече? Мама или тати?

Малката е на моменти, понякога любимец е тати, друг път – мама. Зависи кой е по-строг и кой глези повече. 😉

10. Какво ще кажеш на мъжете, които още не са станали бащи, готино ли е или да пропуснат?

Да си баща е най- прекрасното чувство на земята. Всеки има право да избира, но определено си заслужава. Въпреки безсънните нощи и опънатите нерви, само една мъничка усмивка, или някое наивно детско умозаключение действат като мехлем за всичко.

*Тазгодишната национална кампания се провежда под мотото „Баща на място“ по идея на организаторите от асоциация „Родители“