Създадоха бебе от трима родители

| от MamaMia |


Още едно бебе с трима биологични родители се роди в Украйна на 5-и януари. За целта е използвана нов тип техника за ин витро оплождане.

Лекарският екип в Киев оплодили яйцеклетката на майката със сперматозоид от бащата, след което прехвърлили комбинираните гени в донорска яйцеклетка.

Това не е първото бебе от трима родители, но е първото, създадено по метода „проядрен трансфер“. Друго дете от трима родители се роди миналата година в Мексико, но с помощта на малко по-различна техника.

Момиченцето носи гените на родителите и малко количество ДНК от втората майка.

Учените разработиха този метод, комбиниращ генетичен материал от трима души, за да помогнат на жени с митохондриална болест, която е особено опасна, да родят здраво дете.

В случая клиниката в Киев е използвала техниката при двойка, която не може да има деца по естествен начин, а не заради това генетично заболяване.

Според британски експерти това е „доста експериментално“.

Валери Зукин, ръководител на екипа, извършил процедурата, казва, че са усещали, че това ще проработи за украинската двойка, които иначе не могли да получат желания резултат с обикновено ин витро.

Той споделя, че също така имат и втори пациент в подобна ситуация, който се очаква да роди през март.

Този научен метод е нов и противоречив, и буди някои морално-етични въпроси, включително как самото дете ще се чувства, знаейки, че носи гените на трима родители.

Професор Адам Бaлън, британски специалист по асистирана репродукция, казва, че проядреният трансфер е високо експериментално решение за подобни ситуации и все още е достатъчно научно изпитан.

Той добавя, че е добре да се подхожда изключително внимателно при използването на тази техника за подобряване на резултатите от ин витро процедури.