Родители, поговорете с децата за „инфлуенсърите“!

| от Асоциация Родители |


Клипът, публикуван в Тик Ток, с така наречените инфлуенсъри, чиито имена няма да споменаваме, защото те нe би трябвало да бъдат популяризирани допълнително, е едно от най-сериозните неща, случвали се в онлайн пространството у нас като мащаб, отзвук и евентуални последствия. Той повдига много въпроси, предизвиква много притеснения, но и дава основание за много сериозен и важен разговор, насочен към деца, родители, училище, но и към цялото общество.

На първо място трябва да знаем, че видеото от пловдивския мол, направено от популярните сред децата инфлуенсъри, в което бе жестоко унизен човек със специални потребности, е насилие и издевателство не само спрямо жертвата, но и спрямо всички деца, които са го гледали!

Този клип обаче колкото и безчовечен и неприятен да е, е повод да се говори с децата за ценностите, за границите, за важността и смисъла на това да разграничаваме добро от зло. Той е възможност да ги върнем към човечността и емпатията и да им дадем идеи как могат да се справят и да реагират на предизвикателствата в онлайн пространството.

Ето и нашите основни послания и призиви във връзка с клипа, който към днешна дата вече е достигнал до над един милион души.

  • Родители, говорете с децата за видеото, защото почти няма дете, което да не е гледало или чувало за тези инфлуенсъри. Попитайте ги как се чувстват. Споделете им вие като голям човек как възприемате случилото се. Чуйте какво искат да ви кажат децата за тези хора. Попитайте ги защо ги харесват, ако ги харесват и защо не, ако не ги харесват. Нека споделят с вас и какво мислят приятелите им за тях, какво обсъждат в училище.
  • Важно правило е да не им пускате клипа, който освен че им влияе и ги травмира, чрез всяко гледане увеличава популярността на инфлуенсърите. Посъветвайте ги да не го споделят никъде, дори защото са възмутени. Ако следват някого от тези личности, нека да влязат в профилите си и да спрат да ги следват и да ги докладват и блокират. Нека децата знаят, че имат правото да показват на социалната мрежа, че не са съгласни и не искат да гледат такъв тип поведение и съдържание онлайн.
  • Ценен съвет към родителите е да не забранявате достъп до устройства или социални мрежи, а да помогнете на децата да се научат да разпознават вредното съдържание и да разберат как им влияе. Родителите и учителите са много важен фактор за изграждането на моралния компас на децата и за способността им сами да отсяват и подбират информацията, до която имат достъп.
  • Важно е да се поговори с децата за известността и популярността. Покажете им добри примери на инфлуенсъри, от които могат да учат и които биха ги мотивирали да развиват потенциала си. Припомнете на децата, че имат право да отказват да бъдат снимани и че ако някой го направи без тяхно знание и съгласие, веднага трябва да сигнализират и да потърсят помощ от родител, учител, възрастен. Обяснете им, че никой няма право да разпространява и споделя техни снимки и клипове без тяхно съгласие и че ако го направи, подлежи на наказание.
  • Развивайте у децата критично мислене и умението им да разпознават рискове, говорете с тях за формите на насилие, които виждаме в клипа (психическо и емоционално). На сайта на Национален център за безопасен интернет може да намерите много ценна информация по темата.
  • Трябва да осъзнаем и да го предадем и на децата, че ние, потребителите на социалните мрежи сме корективът в такива ситуации – ние трябва да докладваме вредно съдържание, за да може то да бъде свалено.
  • Нужен е разговор по темата в училището. Добра идея е учителите да проведат час на класа по темата за опасностите и предизвикателствата в интернет, за онлайн тормоза и вредното съдържание.
  • Необходими са и законови промени, защото онлайн тормозът у нас не е криминализиран. Подобна мярка би намалила импулсите на хора с нисък морал, изявяващи се в социалните мрежи. Това е важно, защото хората в интернет се чувстват безнаказани, а това не би следвало да е така.
  • На последно място, но не по важност – всички ние като общество трябва заедно да зачеркнем от онлайн пространството и медиите тези така наречени инфлуенсъри, чиито имена отказваме да споменаваме. Те трябва да понесат последствия за грозните си и безчовечни действия и не би трябвало да бъдат показвани, следвани и разпознавани от нас никога повече. Това е от изключителна важност за цялото общество, но най-вече за децата.

*Официалната позиция на Асоциация Родители е оригинално публикувана на сайта на организацията.

Вижте още: 

Да отглеждаш син в ерата на онлайн инфлуенсър(к)ите


Повече информация Виж всички