Родители, не се стресирайте!

| от MamaMia, по Mitherly |


Да станеш родител е събитие, което променя живота и носи огромна отговорност. Не е изненада, че много родители изпадат в паника от идеята за въвеждането на нов живот в света.

Родителството е процес, който изисква много от човека и може дапредизвика толкова силен стресза родителите, че да им се струва невъзможно да се справят. Това е особено вярно за майки, които полагат грижа за децата си сами или са основният родител в живота на детето.

В днешния свят на социални медии с публикации за успехи и стилни снимки на родители с техните деца, родителите могат да изпитват страх и да се чувстват неуверени и недостатъчно добре подготвени за ролята си. Стресът за родителите днес е дори по-голям, тъй като младите родители се страхуват, че не успяват да настигнат връстниците си.

Скорошно изследване, което включва измерване на относителните нива на кислород в специфични области на мозъка обаче показва, че прекалено големият родителски стрес понижава нивата на синхронизиране между мозъка на майката и детето.

Изследването на мозъка на майката и детето, докато заедно гледат емоционално наситени анимационни клипове, открива, че майките, които изпитват по-висок стрес от родителството, имат по-ниска синхронизация с детето си. Клиповете варират между анимациите Brave, Peppa Pig и The Incredibles, като са специално подбрани така, чеда отразват нещата, които много семейства сами гледат с децата си в ежедневието.

Проучването показва, че при по-висок стрес, се намалява способността на майката да разбира и отговаря на емоциите на детето си.

На чисто интуитивно ниво, създаването на здравословна връзка между родителя и детето е един от основните приоритети на родителите по целия свят и споделянето на мигове заедно на емоционално ниво е един от най-лесните начини е установяването на хармония между родителя и детето.

Редица изследвания по света показват голямото значение на такава връзка на ниво психология и развитие на детето. Деца, които имат здравословна връзка с майка си, е по-вероятно да развият добри умения за справяне със стреса, когато пораснат.

За целта родителите трябва да бъдат на линия емоционално и да обръщат внимание на детето. Затова твърде високите нива на стрес вредят на уменията на родителя да бъде добър родител.

И най-важното е да се запомни, че перфектни родители няма, затова няма смисъл да се сравнявате с другите. Дишайте и се насладете на времето с детето си. Може да се изненадате колко добре може да се синхронизирате.