Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления срещу деца

| от Mamamia |


През 2023 г. Националният център за безопасен интернет (www.safenet.bg) отчете рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца.

Броят на случаите, обработени от Центъра, възлиза на общо 46 359, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 година, когато те са били 23 080.

Притеснителен факт е, че 95% от подадените оплаквания са свързани със сексуална експлоатация на деца онлайн, което е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

Броят случаи, които Центърът за безопасен интернет е идентифицирал и насочил към други Центрове за безопасен интернет в Европа, са 17 541.

28 818 пък са изпратените от международни партньори към българския център сигнали, свързани с вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца. Всички те са обработени и изпратени към дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, на която Центърът е доверен партньор.

На Консултативна линия (Helpline) #124123 през 2023 година са направени общо 362 консултации.

В 60% от случаите, помощ от Центъра са потърсили родители, като повечето са мъже (бащи). Чатът е използван от деца в 106 от сигналите.

25% от случаите са свързани с превенция – родители са потърсили консултация и информация как да предпазят децата си и как да развиват уменията им в дигиталното пространство.

15% са докладвали, че са попаднали на потенциално вредно съдържание, 10% от случаите са за онлайн тормоз, а други 10% са измами и заплахи.

В 12% от случаите деца са се обадили за разбити профили или въпроси как да защитят профилите си.

В началото на 2023 година Центърът за безопасен интернет беше заплашен от закриване, заради липса на финансиране. Но дейността му продължи след партньорството с компанията за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity, която осигурява продължаваща финансова подкрепа както на консултативната линия 1224 123, така и чрез помощ за обучението на 450 деца и 250 родители да се справят с предизвикателствата в дигиталното пространство.

„Данните, които днес изнасяме, са изключително притеснителни и в този смисъл дължим огромна благодарност на CENTIO #Cybersecurity, без чиято подкрепа нямаше да можем да обслужим тези сигнали. Проблемът за онлайн сигурността на децата отново е на дневен ред и нуждата от адекватна реакция, действия и мерки е все по-отчетлива от всякога.

Щастливи сме, че можем да помогнем децата да имат по-голяма сигурност в дигиталното пространство и те, и техните родители да знаят, че има към кого да се обърнат.

Лично аз се надявам примерът, който дава CENTIO #Cybersecurity с подкрепата си за каузата за онлайн безопасността на децата в интернет да бъде последван и от други компании“, заяви Антоанета Василева, координатор на Центъра.

„На фона на данните от Горещата линия и опита, който имаме от работата си, сме по-сигурни от всякога, че решението да подкрепим каузата за онлайн безопасността на децата е било важно и полезно за хиляди деца в България.

Вече 23 години екипът ни от ентусиасти гарантира сигурността на над 3 хил. български частни и държавни организации, давайки им свободата да се концентрират върху основната си сфера на дейност, без да се притесняват за защитата и непрекъсваемостта на дейността си.

Защитаваме и десетки семейства, защото знаем колко уязвим може да е домът през онлайн пространството. Като част от това общество, застанахме зад каузата на Националния център за безопасен интернет с името и опита си. И правим, каквото зависи от нас, интернет да е едно по-добро и по-сигурно място децата ни“, коментира управляващият директор на CENTIO #Cybersecurity Константин Веселинов.

За Националния център за безопасен интернет:

Националният център за безопасен интернет работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 16 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност за деца. 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, Центърът вярва, че най-добрата превенцията на децата е развиването на умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

За CENTIO #Cybersecurity:

CENTIO #Cybersecurity е компания за киберсигурност, която вече 23 години гарантира сигурността на български частни и държавни организации. Сертифицираните им специалисти успешно интегрират и комбинират иновативни решения за защита на информация. Компанията е изградила и развива първия работещ Security Operations Center в България за мониторинг и управление на киберсигурност. От началото на 2023 г. CENTIO #Cybersecurity подкрепя финансово Центъра за безопасен интернет, който бе заплашен от закриване заради липса на финансиране.


Повече информация Виж всички