Приложенията за таблета, които ще занимават децата това лято

| от Хрис Караиванова |


Лято е и нашите малки „перпетуум мобиле“-та са във ваканция. Разбира се, перфектният вариант е да се хванем и цялото семейство да отидем някъде на почивка – все пак искаме да прекарваме времето си с тях по възможно най-добрия начин. Но дори да имаме късмета и възможността да го направим, има периоди, в които просто не можем да им обръщаме внимание – например докато са на задната седалка на колата по пътя към морето.

Ето защо е добре да можем да им предоставим начин да се занимават с нещо, вместо да ни висят на главата, когато хич не е удачно.
Един полезен аксесоар за пътуването е добре зареден таблет или смартфон, по възможност с допълнителна батерия.

Най-добрата опция, според експерти в сферата, е нашите малчугани да използват приложения, които развиват креативността им и ги учат на нещо, вместо да ги превръщат в зомбита.

На първо време обаче, преди да връчите таблета, важно е да има баланс. За малките диванета се препоръчва поне 60 минути физическа активност дневно. Също така, важно е да няма разсейване по време на семейните обеди, вечери, и т.н.

Друга експертна препоръка е да се опитвате да участвате в тези активности. Когато малките гледат видео или играят игра, бъдете с тях и по възможност обсъждайте това, което се случва. Е, това не може да се случи, докато са на задната седалка, но използвайте всяка друга такава възможност.

Ето и някои приложения, които ще са хем полезни, хем забавни:

За най-малките (2-5 години), препоръчваме приложението Busy Shapes. Това е игра-пъзел, която става все по-трудна с времето. Разработена е от Edoki Academy, които имат група приложения, базирани на метода на Монтесори за детско възпитание и обучение. Монтесори набляга на самостоятелни и практически обучения.

Друго приложение, подходящо и за по-големи е Toca Tea Party, разработено от компанията Toca Boca. Бьорн Джефри, съосновател на компанията, оприличава играта с конструктор. В него няма нива и точки, и целта е просто да построиш нещо готино.

Мобилни приложения в тази категория са и My Playhome – нещо като дигитална къща с кукли, и Me (от TinyBop) – персонален лексикон, в който се попълват отговори на въпроси, като има възможност за прилагане на видео и снимки.

Тук ще ви запознаем и с няколко приложения, подходящи за вашата съвместна ваканция. Pango Build Park позволява на малчуганите да построят свой собствен увеселителен парк – например влакче на ужасите. Toca Nature пък дава възможност да се изследва флората и фауната на различни природни хабитати. А ако обичате да пеете (дори и да не можете), съществуват много безплатни караоке приложения както за iPhone, така и за Android. По тои начин цялото семейство ще може да се забавлява заедно.

Внимавайте за реклами и допълнителни услуги в приложенията, които инсталирате. Някои от тях позволяват извършване на допълнителни покупки от самото приложение, които струват истински пари. От Amazon бяха принудени да върнат над 70 млн. щ.д. тази година, направени от деца, без знанието на родителите им. Същите проблеми имаха и от Google и Apple през изминалите години.

С каквото и да оборудвате таблета това лято, наблегнете на семейното забавление като приоритет. Ние пък ще ви пожелаем една прекрасна лятна почивка – полудигитална, полуаналогова и изцяло изпълнена с детски смях.