Поколение Алфа: COVID-19, катастрофичен климат и изкуствен интелект

| от Mamamia |


Последното дете от първото поколение, родено напълно в рамките на 21 век, ще се появи на бял свят през 2024 година.

Става дума за поколението Алфа. Tака се наричат родените между 2010 и 2024-а година. Най-големите деца от тази генерация са вече на 13 години, а на най-малките им предстои да се срещнат със света през следващите дванадесет месеца.

Това са и децата на повечето читатели на Mamamia. Те са внуци на поколението на Бейби-бумърите (родени между 1946 и 1964), късни деца на Поколението Х (1965-1979) и основно деца на Милениълите (1980-1994) и на Поколение Z (1995-2009).

Именно за тях се отнасят повечето детски текстове, които публикуваме.

Вече сме писали за това поколение:

Защо децата от поколение „Алфа“ са толкова различни

Но нека в началото на новата година да си припомним с какво децата Алфа са и ще бъдат различни от родителите, братовчедите, чичовците, лелите, бабите и дядовците си от другите поколения.

Това са децата, които са онлайн още отпреди часа на самото си раждане.

Тези деца няма да знаят как изглежда света без интернет. Те няма да знаят и как е изглеждал той и без смартфони и таблети, без лаптопи и смарт-телевизори. Няма изобщо да знаят как нещо може да не бъде „смарт“.

В САЩ поколението Алфа са наричани iPad kids, защото най-големите от тях са родени след появата на iPhone, в годината, когато се появи iPad. Вероятно малко от тях ще имат представа как изглежда фотоапарат, дори и дигитален, как изглеждат колонки за музика с кабел, да не говорим за компакт-диск.

Хартията и писането на ръка за поколението Алфа е много вероятно да бъдат нещо странично и маловажно. За тях писането ще е някаква добавка към училище, която ще им изглежда ненужна, когато поотраснат. (Освен ако родителите им не са градски ерудирани интелектуалци от миналото, с домашна библиотека и фетиш към писането в тефтери).

Това е поколението, което расте с TikTok и е най-изкушено да публикува видео онлайн. Според проучване, 79% от родителите от поколението на Милиениълите дават на децата си достъп до социални медии, а първите си смартфони поколението Алфа получават на 9-годишна възраст, според статия в сайта Axios.com.

44% oт родителите Милиениъли разрешават на децата си да гледат видео съдържание от смартфон поне веднъж седмично.

Вижте още:

„По наше време беше по-добре“

Алфа поколението ще приеме изкуствения интелект за даденост.

Siri и Alexa са в джобовете на родителите им почти от самото им раждане, а ChatGPT вероятно ще им бъде основен помощник в училище. Най-вероятно това е и поколението, което ще се сблъска челно с проблемите, предизвикани от ИИ.

Вижте още:

Как кърлинг-родителите произвеждат поколение от циврещи лентяи

Поколение Алфа са децата на климатичните промени.

Това е най-многолюдното поколение в историята на човечеството и ще се състои от около 2 милиарда души. Никога досега на земята не е имало толкова много деца и млади хора. И е поколението, родено в най-горещите години, отчитани през човешката история.

2023-а е поредната година, която чупи рекордите за най-голяма горещина, поне за последните 150 години, откакто съществуват професионални метеорологични изследвания на температурите.

Огромната част от поколението Алфа расте (или ще бъдат родени) в градовете и няма да има достъп до чист въздух – освен на екскурзии, до природа – освен в националните паркове и до животински видове – освен в зоопарка.

Вижте още:

Ще живеят ли днешните деца в свят без дива природа

В рамките на техните животи ще изчезнат още много животински и растителни видове.

Катастрофичните природни събития като наводнения, цунами, тайфуни и екстремна суша ще бъдат органична част от ежедневието им и вероятно ще се отразяват не само върху доходите и поминъка им, както при предишните поколения, но и изобщо върху начина и възможностите им за съществуване.

Всичко за поколение Алфа се оформи от и около пандемията от COVID-19.

COVID-19 промени много неща – създаде възможност за перманентна дистанционна работа за родителите, въведе виртуалното образование (съчетано с повсеместно и световно влошаване на знанията на учениците), промени социалните отношения в посока повече онлайн общуване.

Но също така предизвика мини бейби-бум в някои държави – като резултатът е още деца от поколението Алфа.

Вижте още:

Бейби-бумъри, милениали, X, Y и Z: пътеводител на поколенията