Младото поколение не иска секс сцени в киното

| от MamaMia |


Проучване сред 1500 представители на поколението Z (родените между 1997 и 2012 г.) установи, че повече от половината от тях искат да виждат повече съдържание, фокусирано върху приятелството и по-малко върху секс сцени и еротика.

Изследването е озаглавено „Тийнейджъри и екрани“ и проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. То включва констатации, които няма да бъдат голяма изненада за хората, познаващи тенденциите в това поколение. Хората на възсраст между 10 и 24 години масово намират голяма част от сексуалното съдържание, което се презнтира в медиите, за оскърбително.

Цели 51,5% от респондентите искат повече съдържание за платоничните взаимоотношения. Терминът, който се използва за неромантичните отношения е „номантика“ – от „no“ и „romance“.

Нещо повече, 44,3% от запитаните смятат, че романтиката в медиите се използва прекалено или се надценява.  47,5% пък повтарят общото мнение на генерация Z, че сексът не е необходим за предаването на сюжета.

„Когато има предавания и филми с твърде много секс сцени, аз и приятелите ми често се чувстваме неудобно“, споделя Ана, един от респондентите в проучването, във видеоклип за проучването.

Джоузеф, 20-годишен участник в проучването, добавя, че е особено неловко, когато гледаш в компания, с други хора.

В интервю относно проучването, иниациаторът му Ялда Улс се опитва да разсее впечатлението, че представителите на поколението Z са просто отрицателно настроени към секса. „Не че младите хора не се интересуват от телевизия, филми и други медии със сексуално съдържание“, обяснява Улс, „те просто искат да видят повече и различни видове връзки“.

Тъй като проучването не задава никакви въпроси относно потреблението на порнография, е трудно да се твърди със сигурност дали порното играе роля в незаинтересоваността на младите да гледат секс на екрана. Има теория, че разпространението на порнографията може да е причината, поради която те смятат, че искат да виждат по-малко сексуално съдържание в традиционните медии. Без да бъде категорично потвърдена обаче, свръзването на двете явления би било спекулативно.

Изолацията на пандемията от COVID-19 изглежда е изместила приоритетите за забавление на най-младите. Именно това поколение е в много формираща възраст по време на локдауните през 2020 г. и 2021 г.

„Младите хора изпитват липса на близки приятелства, отделяне от общността си и усещане, че цифровизацията е изместила чувството им за принадлежност към реалния свят“, пишат двама от изследователите в проучването, които също така са и представители на генерация Z.

„Основната същност на децата и тийнейджърите винаги ще бъде една и съща – от приятелството до любопитството и чувството за приключение – и изглежда, че някъде по пътя това може да е било забравено в разказването на истории“, заключават изследователите.

Вижте още: 

7 филма, които ще ти е неудобно да гледаш с партньора си