Отровно, горещо, високо, ток: да пазим децата у дома

| от Национална мрежа за децата* |


Свикнали сме с дома си такъв, какъвто е, и не обръщаме внимание на детайли като остри ъгли, стръмни стълби, открити контакти. Когато обаче се появи детето, поглеждаме по друг начин на обстановката вкъщи и виждаме опасностите за малкия човек.

Най-добрият метод за обезопасяване е да огледаме дома от височината на детето.

Остри, режещи, прищипващи и горещи предмети на височина до 1 метър трябва да бъдат прибрани или достъпът до тях – ограничен. Не всичко обаче можем да съобразим, затова ето кратък списък с нещата, на които да обърнем внимание, за да си спестим инциденти:

Електричеството

Колкото и да са малки, децата трябва да знаят за какво точно се използват електрическите уреди и какви опасности може да крие всеки от тях. В най-ранна възраст е достатъчно да знаят, че електроуредите не се пипат, а по-късно е добре да научат как се ползват, да не забравят да ги изключват и да не дърпат щепселите за кабела. Контактите в дом с малки деца трябва да са с предпазители. В никакъв случай не трябва да има оголени кабели.

На по-голямото дете – над 12 години, е полезно да покажете как се изключва централният бушон в случай на нужда.

Горещо

Не забравяйте на достъпно място кибрит или запалка. Не оставяйте и само дете в близост до открит огън или до отоплителни уреди с открити реотани. От ранна детска възраст децата трябва да знаят, че от печката могат да се изгорят, но също и от тенджерите и тиганите – най-добре обърнете дръжките им към стената, когато са на котлона.

За предпазване от самите котлони можете да сложите специален стопер, който ги огражда от страната на детето. Изберете модерна фурна, която не се нагрява отвън при работа.

Горещите течности също може да бъдат опасни, затова не оставяйте малки деца сами в близост до съдове с вряща вода.

Високо

Децата понякога се качват на столове и други предмети, за да достигнат поставени високо неща – предупредете ги да не го правят. Играчките е добре да бъдат на достъпни места, за да да са лесно достижими.

Уверете се, че прозорците и балконската врата са затворени, когато не сте в стаята. Ако не можете да предотвратите достъпа до тях, трябва да имат заключващ механизъм. Перилата на балкона трябва да са над нивото на гърдите на малкото дете. Не поставяйте стол или друга мебел, на която детето може да се изкачи върху перилата. На пазара се предлагат специални мрежи за балкон, които не позволяват на детето да се провре между перилата или други елементи на преградата.

Ако сте в жилище с вътрешна стълба, пред нея трябва да има преграда, която да предпази бебето от това да излази до стъпалата.

Преценете кога детето е достатъчно стабилно, за да позволите само да ползва стълбите. В началото го оставете да се придвижва на „четири крака” нагоре и странично надолу, държейки се за перилата. Добре е да застелете стълбите с покритие, което не се хлъзга, или стъпалата да имат специални противохлъзгащи ленти.

Отровно

Лекарствата са опасни за децата, затова трябва да се съхраняват на недостъпни за тях места, най-добре заключени. Същото се отнася и за почистващите и дезинфекциращите препарати.

Не поставяйте отровни продукти в съдове или бутилки, използвани за храни и напитки. Парфюмите, дезодорантите и другите козметични продукти също не трябва да бъдат на достъпни места.

Не отглеждайте растения, които са отровни, защото децата може да решат да пробват как са на вкус.

Добре е да знаете, че листата на някои популярни растения са токсични – Коледна звезда, Имел, Дифенбахия, Филодендрон, Равен, Лаврови клони, Рододендрон, Азалия, Черешови клони.

Банята

Не оставяйте малки деца сами в банята – тя е пълна с хлъзгави твърди повърхности.

Обезопасете крана за гореща вода и научете детето, че тръбите за топлата вода парят. Добре е да сложите на пода противохлъзгаща постелка.

Шампоани, сапуни, препарати за почистване, самобръсначки, ножици трябва да са недостъпни.

Ако пералнята е в банята, дръжте я изключена от контакта, както и сешоара.

Затворете капака на тоалетната чиния.

Мебели и аксесоари

В леглото на бебето не трябва да има нищо, в което може да се оплете или да вмъкне главата си. Когато оставите малкото дете само, задължително трябва да има преграда на леглото.

Премахнете всички нестабилно закрепени мебели – клатещи се бюра и маси, лошо закачени етажерки. Много опасни са скриновете с чекмеджета – ако детето отвори всичките заедно, шкафът може да натежи и да падне върху него.

Вратичките на мебелите можете да блокирате със специални заключващи механизми, така ще предпазите детето от прищипване на пръстите. Острите ръбове на мебелите могат да бъдат обезопасени, като се покрият със специални ъглови протектори, които се продават в мебелните магазини.

Махнете ключовете от бравите, за да не може малкото дето да се заключи без да иска, сложете стопери на вратите, за да не си прищипе пръстите.

Откажете се от стъклените мебели, дългите покривки и леките килими, които се местят и подхлъзват.

По ниските етажерки не трябва да се намира нищо, което може да се глътне или да задуши детето: батерии, части от играчки, шнурове, панделки, найлонови торбички, бижута, колани, вратовръзки, връзки за обувки.

Чупливите и опасните предмети дръжте в средата на масата.

Дори да сте обезопасили цялата къща, най-добрата превенция е да говорите и да показвате на детето и да не го оставяте само в опасна среда.

*Национална мрежа за децата (НМД) е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които обединяват НМД. Конвенцията на ООН за правата на детето еводещият документ, върху който се основаватдействията, философията, ценностите и начина на работа на Мрежата за децата.