Откога нормалното държание на децата стана „нежелано поведение“?

| от Дани Игнатов |


По-рано този месец попаднах на онлайн уебинар за родители, насочен към „управлението на нежелано поведение на детето“. Бяха дадени и примери за такива поведения – разпознаваеми универсални моменти в ранните години на детството като търсене на внимание, използване на неподходящ език, проблеми с тревожността при раздяла с родителя.

Защо обаче „нежелано поведение“?

Мислех по такива теми още преди да стана баща, но още повече след това. Те възникват естествено и толкова често в живота на загрижения родител, който работи усилено, за да подпомага растежа на детето си. Когато обаче видях термина „нежелано поведение“ внезапно ми хрумна: откъде накъде „нежелано“? Неудобно и стресиращо – това да, но този списък със смущаващи за родителя поведения е и още нещо. Списък с поведения, отразяващи нормални етапи от детското развитие. Всяко от тези поведения редоставя възможност за развиване на основни социални и емоционални умения за справяне.

Повечето от социалните и поведенчески сигнали на бебето – усмивка, плач, суетене, смях – представляват търсене на внимание например. Те са нещо добро, защото защото бебето се нуждае от вниманието ни за да оцелее. Нуждае се и да научи социалните сигнали, така че да може да общува, растейки.

Децата в детска градина и предучилищна експериментират с нецензурния език, да. И това също е нормално, просто може да постави родителите и гледачите в неудобно състояние. Никога няма да забравя например как дъщер ми беше попитала за една позната на улицата „докога ще говориш с тази кучка“. Нейна ли беше грешката? Очевидно не. Беше чула думата в сериалите, които гледа с нас у дома. Децата не могат да не забележат (и да се насладят) на експлозивната сила на грубия език. Те постоянно стават свидетели на размяната на подобни реплики от и между възрастни – от екрана, в музиката, дори в ежедневната възпитана реч. Родителите, които не псуваме и не обиждаме у дома, все пак казваме неща като „мамка му“ или „по дяволите“.

Вижте още: Дете без граници е като „луд с картечница“

Тревожността при раздяла с родителя – например при оставяне на ясла или на градина – също е нормална. Тя е стъпало на стълбата към самоувереността и автономността, поради което бих предпочел да го наричам осъзнаване при раздяла. Добра идея е да се подготвите да бъдете „изоставени“ от някого, от когото имате нужда. А и в моя опит оптимистичното беше, че тревожността продължи много по-дълго при мен и при жената до мен, отколкото при „изоставените“ на градина деца.

Всичкото това „нежелано поведение“ има своята роля.

То е част от безкрайното родителско приключение за декодиране на порастването, доколкото ни е възможно. Грешка след грешка до онзи трансцендентен момент, когато детето ви потвърди с поглед, че сте се разбрали взаимно. И че наитина му помагате да се справи със ситуация, която до преди минутка е изглеждала неуправляема.

Изключителното приключение да създаваш и оформяш живот, за който си отговорен, изглежда напоследък е загубило чувството за вълнение и радост. Докато се ровя в блогове и групи за родители, „претоварен“ е често срещано явление, както и „стресира“, „изгорял“, „изтощен“. Да, всичко това го има – изпитвал съм го и продължавам да го изпитвам понякога. Всичко това са валидни усещания и понякога изглежда, че няма да се справиш с тях и просто ще паднеш от ръба. Нормално е да ги има и е положително, че се говори за тях.

Обаче… Няма много вълнение или наслада. Третирането на родителството в социалните медии е, сякаш изключва останалите аспекти от неговата цветна палитра. Да си баща или майка се представя само като изключително мрачно, изпълнено с безпокойство, напрягащо и тревожно. Защо някой би се подложил на всичко това? Докато раждаемостта пада, аз – макар и отдавна баща – се питам кой и защо (по дяволите!) би решил да предприеме такава крачка, при положение че родителството се разглежда публично само като затвор и като стрес. Гарниран с търпене на нежелано поведение.

Няма да ви дразня с клишета, че това е смисълът на живота или едно от най-великите пътувания, които предприемаме.

Смисъла на живота всеки от нас определя сам за себе си и грешни отговори няма.

Но избягвахте тази заешка дупка с нежелания кошмар от родителството! Вместо това, съсредоточете енергията си върху това, което би го направило по-щастливо за вас и за децата ви:

  • Децата предоставят шанса да почувствате и дадете тази най-рядка форма на любов: безусловната.
  • Децата са единствената надежда за много от нас да научим да живеем в настоящето.
  • Разбираме колко малко разбираме как работи светът, когато трябва да го обясняваме на децата си. Техните въпроси – особено трудните – ни дават възможност да усъвършенстваме себе си.
  • Децата са най-добрите стендъп комици в света. И, за разлика от всичко друго в отглеждането им, стендъп шоуто е безплатно.
  • Децата ни напомнят за силата и красотата на големите емоции, за повечето от които ние с времето забравяме смелостта как да ги изпитаме и изразим.
  • Никой никога няма да ни вярва повече или да мисли толкова хубави неща за нас, както нашите малки деца.

Родителството ни дава шанса да осигурим сигурността, която може би никога не сме чувствали сами. Ако го направим, уебинарите срещу „нежелано поведение“ ще фалират.

Вижте още:

Правилата на „лошата“ майка


Повече информация Виж всички