Очите на дете – музика, лъчи… от екраните

| от MamaMia |


Казват, че детските очи са най-чистото нещо на света. Но именно детските очи са подложени на невиждан и невидим стрес. Неговият източник е продължителното взиране в екраните на електронните устройства. Тяхната цветна, графична, интерактивна, широкоформатна реалност във висока резолюция е магнит за детските очи, но и сериозна причина за притеснение.

Статистиката е красноречива, даже стряскаща. Малките деца между 2 и 5 години прекарват над 3.5 часа на ден пред екраните на мобилни дигитални устройства. Осем- до десетгодишните използват по около 5 часа на ден таблета, телефона или лаптопа. При възрастните продължителността на взиране в екрани е 9.5 часа в денонощие, което донякъде е разбираемо предвид 8-часовия работен ден, но със сигурност не е полезно за очите.

Цифровите потребители стават все по-„млади“

Дори деца, които още не са проходили, приковават поглед към таблета, защото родителите им се опитват да ги разсейват и развличат по този начин. Или пък възрастните са заети с нещо друго и им трябва спокойствие или почивка. Разбира се, малко са съвременните родители, които не осъзнават колко вредно е облъчването от екраните. По-тревожното е, че осъзнаването на проблема обикновено не води до (почти) нищо.

Системното неглижиране на темата за очното здраве в България, особено по отношение на децата, бе установено преди няколко години в кампания, включваща офталмологични прегледи. При 92% от децата на възраст между 6 и 10 години това е бил първият подобен преглед. Този резултат е в разрез с официалните препоръки на Министерството на здравеопазването за минимум 3 профилактични прегледа на децата преди навършването на 7 години – възрастта, на която завършва развитието на зрителния апарат при човека и корекциите стават почти невъзможни.

Първите седем години са важни, буквално и преносно. И за душата, и за прозореца към нея

Последствията за децата от облъчването на екраните не подлежат на съмнения. Мнозина родители забелязват, че след продължително ползване на електронни устройства децата стават раздразнени, понякога не могат да заспят и губят способности да общуват. Колкото до зрението – възпалението, сухотата в очите и късогледството са сред логичните последствия. В някои случай може да се стигне до необратими поражения върху зрителните способности на децата.

Ето защо е важно да разберем как се случва увреждането.

Children playing computer and smartphone while mother busy cooking breakfast at kitchen on weekend morning. Addiction to computers, phones, gadgets, bad habit. New generation education problem concept

Снимка: iStock

Специалистите са категорични, че синята светлина, излъчвана от дисплеите и екраните, прониква дълбоко в окото и вреди на тъканта на ретината. Най-уязвим е нейният център – макулата, която отговаря за централното зрение, виждането в детайли и възприемането на цветове. Увреждането на макулата е дегенеративно състояние, което се среща при възрастни хора, но в съвременния свят застрашава и децата с трайна загуба на зрение.

Големите устройства, като телевизора и монитора на компютъра, са по-щадящи. Причината е, че те обикновено се гледат от по-голямо разстояние. При телефоните и таблети обаче това не е така. Мобилните устройва са на няколко десетки сантиметри от погледа, който е принуден да фокусира твърде близки обекти. Това състояние създава напрежение в зрителния орган, което може да предизвика събиране на очите или късогледство, дори при деца, които не са наследствено обременени.

Рязка смяна от продължително фокусиране на близко разстояние към далечно фокусиране, или обратно, може да предизвика спазми и постоянни контракции в цилиарния мускул на окото. Неприятното усещане обикновено е свързано със зрителни смущения и болки в главата.

Какво да направим?

Повечето родители имат свои рецепти как да откъснат децата от екраните. Някои използват ограничителен софтуер, слагат пароли или крият устройствата. Други се стремят да осигуряват креативни занимания и възможности за спорт и разходки сред природата на децата. Тактиката на „отвличане на вниманието“ определено е по-трудна през зимата, която малчуганите са вкъщи през по-голямата част от денонощието. Трети пък залагат на протектори и антирефлексни очила, като смятат, че по този начин осигуряват поне някаква защита на децата си.

Ако търсите още съюзници в битката срещу екраните, то трябва да знаете, че на пазара има хранителни добавки, които да защитават очите на вашето дете. Сред тях е Визикод Сироп (3 до 12 години), който съдържа активни съставки и комплекс от витамини и растителни каротеноиди, извлечени от ярко оцветените плодове и зеленчуци. По-конкретно става дума за каротеноидите лутеин и зеаксантин, които човешкият организъм не може да синтезира и затова е необходимо да си набави чрез храната. Действието им е допълващо, като в комбинация те защитават детските очи, и най-вече макулата, както от високоенергийната синя светлина на екраните, така и от изкуствените източници на осветление и слънчевата радиация.

Активните съставки са комбинирани в съотношение 5 към 1, каквото се наблюдава и в естествените хранителни източници. Сиропът за очи осигурява полезни вещества за децата с бавно освобождаване и максимално висока дозировка.

визикод сироп

Говорейки за защита, тя на първо място се свързва с възпитаването на отговорност и самоконтрол у самите деца. Именно това е най-доброто усилие, което родителите могат да направят. Детските очи са най-чистото нещо на света. Нека се погрижим за тях.