Новата бавачка е…робот!

| от Хрис Караиванова |


Като родител, вероятно не винаги имате време да забавлявате децата си. Знаете, че са страхотни и имат нужда от вашето внимание, да не говорим за това, че всеки ден и те ви учат на нещо. Само че тоновете работа в офиса и шефът ви може би не ви даряват с нужното време за мъниците. Или пък ви спира домакинската работа. Или всички други задачи и задачки, които само вас чакат.

Едно решение на проблема е да си наемете бавачка, която да съдейства в модерния ни, натоварен начин на живот. Днес обаче, на помощ може да ви дойде и друг съюзник в борбата с липсата на свободно време. Той е роден именно от новия свят, в който живеем и от технологиите, които напредват, само докато пиша това. Ще ви разкажем за iPal, много симпатичният робот-детегледачка. С височината си от 90 сантиметра, големите очи и таблетът, прикрепен към гърдите си, роботът е предназначен да поеме отговорността за гледането на детето вместо вас.

ipal2

Роботизираната детегледачка е разработена от Avatar Mind. Според основателя й Джипинг Уанг, iPal може да държи децата на възраст 3-8 години мирни за „няколко часа“ без надзор от възрастни. „Идеално е за случая, в който децата пристигат у дома от училище няколко часа преди родителите им да се върнат от работа“, казва той. iPal може да комуникира, използвайки човешки език, и може да отговори на въпроси като „Защо слънцето е горещо?“. Е, засега няма опция роботът да проговори на български, но пък това е един удобен начин детето ви да научи един чужд език, нали?

Разбира се, механичната детегледачка е повод за притеснения относно последствията от използването на роботи за отглеждане на децата ни, като същевременно ни подсеща и за темата за автоматизацията на човешките работни места. Ноел Шарки, професор по роботика и изкуствен интелект в Университета в Шефилд, изразява такива притеснения от 2008 г. насам. Според Шарки, „Роботите са страхотно учебно средство за децата. Те ги вдъхновяват да се потопят в света на науката и инженерството […] Но съществуват значителни опасности в това да поверяваме нашите деца на роботи. Те нямат чувствителността или разбирането, необходими за грижите им“. Поемането на тази професия от роботи ще доведе до „редица тежки разстройства, свързани с привързаността, които биха могли да доведат до необратими промени в нашето общество“.

C6AiUwPU4AARK1U

Роботът-детегледачка е подобен на „Пепър“, който е проектиран като спътник за самотни хора. От Avatar Mind твърдят, че „IPal не е студена, безчувствена машина, а чудесен спътник за вашето дете“. „Системата за управление на емоциите на iPal усеща и реагира на щастие, депресия и самотност. iPal е щастлив, когато детето ви е щастливо и насърчава детето ви, когато е тъжно“.

20160930164317-avatarmind

iPal се произвежда в Китай от миналата година и компанията се надява да го пусне в продажба скоро и в САЩ. Уанг казва по повод тестовия период в няколко китайски домове: „80% са влюбени в него, 15% не реагират, 5% са изплашени“.

А вие как мислите – бихте ли позволили на такъв робот да се грижи за детето ви?