Непослушните деца са по-успешни и по-богати като възрастни

| от MamaMia |


Ако вашето 12-годишно дете не желае да си пише домашното, бяга като дявол от тамян при намек за подреждане на стаята, ако не може по никакъв начин да го накарате да остави телефона, ако прави бели и като цяло изобщо не ви слуша, когато говорите – не бързайте да го наказвате или да го заклеймявате като пълен провал.

Ново изследване излиза с хипотезата, че особено упоритите и непослушни деца обикновено се превръщат в успешни и богати възрастни.

Изследването е публикувано в научното издание Developmental Psychology. То проследява поведението на 700 деца на възраст от 8 до 12 години, както и техния кариерен път 40 години по-късно, когато са на възраст около 50 – 52 години. Отбелязани са качества, които наблюдаваните са проявили като малки: чувство за собствена правота, ниво на ученолюбие според учителите, непокорство срещу родителите и склонност да нарушават правилата. В крайна сметка се оказва, че с най-големи заплати като възрастни са онези, които напълно са пренебрегвали правилата и съветите на своите родители.

Очевидно, ако детето обикновено иска най-голямото парче торта за себе си – когато порасне, е по-вероятно и да си поиска най-големия бонус в корпорацията.

Изследването е далече от окончателно, коментират от сайта Fatherly, защото не отчита подробността как точно са се добрали до високите заплати някога непослушните деца. Възможно е да са работили като корпоративни адвокати или като финансови акули, без скрупули и задръжки.

Но изследването показва категорично едно нещо: когато искаме да разберем какво ще се случи с дадено дете като порасне, е ключово да гледаме какви са личните му качества и какъв му е характерът, отколкото да измерваме коефициента на интелигентност. Или, не дай си боже, да гадаем по това какъв предмет избира на прощъпулника си…

Вижте още:

Най-вредният въпрос, който може да зададете на дете


Повече информация Виж всички