„Необходимите“ неща за бебета, без които можете да минете

| от Mama mia по InStyle |


Даже да сте имали късмета да изкарате приятна и безпроблемна бременност, в крайните гестационни фази, е твърде вероятно да ви обхване безпокойство и тревога от предстоящото. Инстинктът за гнездене завладява съзнанието и ни кара да преустроим всяко помещение в дома си в бебешка стая или педиатрично отделение. Съвременният човек е свикнал да се справя с предизвикателствата на неизвестното по един и същ начинн – пазарувайки. В това отношение бъдещите родители са улеснени от списъци с най-необходимото, услужливо оставени на регистратурата на родилното. „Най-необходимото“ включва около 80 позиции, сред тях свръхважни и ултимативно незаобиколими аркитули като овлажнител за въздух, 80 тензухени кърпи размер 70 на 40 и още толкова в размер А3.
В опит за малко яснота, все пак ще се опитаме да отбележим онези неща, които спокойно можете да си спестите.

Кантарче

Абсолютно непонятно е защо някой продължава да смята, че имате нужда от кантар за бебе у дома. Ако детето няма проблеми с храненето и наддава нормално, нямате нужда от везна. Достатъчно е да го мерят при регулярните прегледи при педиатъра.
А ако има проблеми с храненето, непрестанните опити да разберете какво количество мляко поема, само ще ви доведат до стрес, който можете да си спестите като си намерите надежден консултант по кърмене. Слава богу, такива вече има на разположение.

 

Стерилизатор за шишета

Няма съмнение, че този уред е създаден, за да ви създаде измамното чувство, че сте подготвени за изпитанията, на които животът и новороденото ще ви подложат. Този уред е скъп и обемист, а това, което върши, го прави и тенджера с кипнала вода. Истината е, че никой уред на този свят, колкото и да е изпипан на дизайн или технология, не може да ви спести стреса от първите контакти с новороденото.

Нагревател за шишета

Ако има по-излишен уред от стерилизатора, това е нагревателят за шишета – той ще ви послужи само, ако планирате да замразявате кърма. Истината е, че кърменето е вълшебен процес, който потръгне ли веднъж, няма нужда от повече настройки – количеството се увеличава спрямо нуждите на детето. Пък и спокойно можете да размразите кърма на водна баня и не ви е нужен скъп уред за това.

Обиколник за креватче

Това са онези дунапренени възглавници, които се завързват за стените на креватчето, сакън бебето да не си удари главата в решетките. ОК, много са симпатични и уютни, обаче педиатрите предупреждават за опасност от задушаване и съветват да не държим в леглото нищо излишно – възглавнички, играчки, памперси – вън от леговището.

Проходилка

Както казва прочутият ортопед д-р Драганов от Военна болница: „Няма непроходило дете“.
По-бързо или по-бавно, всяко нормално здраво, човешко същество прохожда. „Виждали ли сте човек, който докато ходи, нещо му подпира задника?“ – пита съвсем не риторично същият доктор.
Проходилката няма да помогне на детето ви да проходи, най-много да ви осигури няколко свободни минути, докато е нова и на детето му е интересна. Освен това заема много място. А и крие рискове от травми и сакатлъци.

Ръкавички

Говорим за онези трогателни малки кесийки без пръстчета, които предвидливите родители, които са чели форуми до насита, познават. Те би трябвало да предпазват личицето на новороденото от хаотичните движения, които то извършва с ръце и по този начин си издира лицето като актьор от гръцка трагедия. Въпросните ръкавички имат хлабави ластици и падат още на първото некоординирано движение. За да предпазите бебето от самонаряване, просто издърпайте ръкавчетата на дрешката, така че да скрият малките му ръчички.

 

Балдахин за легълцето

Еми да, принцеско е, кукленско е, много е симпатично, обаче събира прах и крие риск от задушаване. По-добре без него.

Подслушвачка, известна и като бебефон

От подобен уред имате нужда, само ако живеете в голяма къща или обширен апартамент 220 квадрата. Във всички останали случаи нямате шанс да пропуснете бебешкия рев – за хубаво или за лошо.

Пудра за дупе

Обикновено майка ви ви съветва да си купите шишето с белия прах и разказва неприятни истории как сте се изринали като породист павиан, когато сте били на четири месеца. Освен че цапа, белият прашец може да бъде вдишан и да попадне в дборовете на бебето. Против изриване по-добре използвайте крем и гледайте да оставяте детското дупе на въздух.

Слинг

Сегаааа, тук е нужна една уговорка – ако на детето му хареса, слингът е страшно удобен. Обаче има деца, които никога не успяват да свикнат. Има и родители, които не успяват да свикнат. Така че не се хвърляйте от самото начало на скъпите и шикозни модели. Най-добре вземете от някоя приятелка, за да видите дали ще се сработите и едва тогава дайте пари за някой гига-ергономичен модел на цената на 2 рокли на Isabel Marant.


Повече информация Виж всички