Не се офлянквайте, тодлърчета, развивайте се бързо!

| от Слави Искренов |


„Не се офлянквай!“, крещеше учителят ни по физическо, ако някой се подмоткваше и не си даваше много зор. Тогава не знаехме колко е прав и какво ни чака – но ето – в нашия чуден съвременен свят всичко се развива бързо, сменя се често и трябва да става сега, веднага! Ние, зрелите хорица, нашето го изпуснахме, но имаме деца, които ще наваксат и като за нас! И тези малки пишлигарчета хич да не се офлянкват, ами да се захващат, защото животът няма да ги чака! Има книги за успешни деца, има лайф коучове за бебета (или ако няма – и те да не се подпи*косват, ами да действат), има съвети за бързо развитие на въображение и меки умения у тодлърите. Така че – няма как, трябва да са в крак с неврозите и конкуренцията – ето ви още няколко насоки как да се развивате, хлапенца лениви:

Направо прохождайте!

Кой ще ви чака да грешите, сополанковци, че да се опитвате и да се чудите?! Имате си две крачета – айде, едното напред, после другото, пак едното! Пак другото! Агънцата и зебричките щом майките им ги изплюят от матките, още не са си подпрели задничета и – вижте ги – ходят, а след секунда – и припкат! За да не ги изядат хищниците, ще кажете? (Да бе, сякаш агънцата ни вършат работа такива хилави – ми не, ще ги почакаме да наддадат, преди да ги заколим!) А нима в нашия свят – ако се мотаят бебетата – няма да ги изядат с парцалите конкурентните бебета с амбициозните родители?! Прохождай, бебешок, сега!

Действай с българския!

Че и чуждите езици догодина те чакат. Ние, големите, знаем, че в днешния свят английският вече е задължителен и не е никакво предимство. Трябват ти и немски, испански, френски, а скоро – мандарин, хинди, урду, така че освен родния, английския – и поне няколко от тези. А ти, пеленаче, докога смяташ да се влачиш със сричане на „мама“ и „тата“?

Здраво тяло в красиво тяло!

Това с преражданията може и да е вярно, може и да си стара душа, прераждана десетки пъти, мъдра и извисена – и кво?! Визията продава! Да не мислиш, че ще си сладко повече от годинка-две? Работѝ в правилната посока – малко фитнес, кардио, модерните режими на хранене (който и да е в момента, в който почнеш да четеш – ама и там се бавиш), много вода (а не адаптирано мляко и кърмà, сорка!) и смутита и т.н. – ти почни с тези засега. И понеже тия усилия имат таван на постиженията – почвай да събираш отсега (от рождени дни и феята на зъбките като начало) за хонорарите на естетичните хирурзи! Още си малко и глупаво, но ако погледнеш в Instagram (че и TikTok) ще видиш каква конкуренция те чака и каквито и тенденции да се сменят, все около визията се въртят – и при мъже, и при жени, и при който пол си избереш по-нататък.

Пелени? Верно ли?

Я да ги разкарваш тия боклуци! Топличкото приятно усещане на дупето след „пишу“ скоро ще бъде заменено от студен остър шут по задника от разходите и стреса на живота ти. Така че свиквай навреме, за да изпревариш всички други човечета от поколението ти, а и от предните. А най-добре – приучвай се отсега да стискаш, когато ти се ака и пишка, защото едва ли ще имаш време за това, като пораснеш, в нашия свиреп, напрегнат свят.

И най-вече – бъди си самодостатъчно!

Отсега, веднага! Хубаво ти е да те гушкат и галкат мама и тати? Да те дундуркат баба и леля? Да ти се пеят приспивни песнички и да ти се шептят сладки думички? Я стига тъпотии! Това не е реалният живот! Не свиквай на фантазни взаимоотношения. Тук няма кой да те обича пораснал. Пари, сласт, популярност, бърнаут и конкуренция. Къде виждаш място за обич? Давай, бързо успявай, че времената са такива! Нали не искаш да си лузър от малък?

Вижте още: 

„Успешно дете“? Ужас!