Не че се дразним на детето си, но ето 8 начина да му се дразним по-малко

| от Стела Христова |


Чакайте, децата ви могат да бъдат и дразнещи? Каква изненада – моите също! Родителите рядко ще го признаем пред външни хора, но почти никой не може да ни извади от кожата ни толкова успешно, колкото собствените ни любими дечица. Лошото е, че понякога ни е искрено трудно да удържим нервите си и после се чувстваме като най-лошите родители в целия свят. След много четене по темата и още повече личен опит на принципа „проба-грешка“ открих няколко начина да се справям с яда си по-лесно и по-градивно. Пак заповядайте!

Съобразете се с възрастта

Улавяли ли сте се да се отнасяте към четиригодишното си дете като към възрастен, който би трябвало да знае по-добре? Има прост лек срещу това. Когато детето ви започне да ви дразни, един от начините да се справите е да изчислите своята и неговата възраст в дни. Това ви дава няколко секунди да направите пауза и да се опитате да намерите вътрешния си център, както и да придобиете перспектива, чрез която да се дразните по-малко. Простата математика ще помогне да си припомните и разликата в житейския си опит и да видите, че не си струва да хабите нервите си за детински неща.

Редувайте време заедно и соло време

Не сте митичната перфектна майка, която може да прекара всичките 24 часа в денонощието с мила и отзивчива усмивка в грижи за детето си, без следа от умора. Никой не е. Соло заниманията на децата са онова любимо време, в което и ние имаме шанс да се отпуснем за кратко с любима книга или шоу. Трикът е преди това да отделим малко съвместно време на детето, например да разучим с него новата му игра или да поговорим за играчката му, да му нарисуваме нещо, преди да го оставим само с пастелите. Така то ще се почувства достатъчно обичано, че да не изпитва необходимост почти веднага да се свързва пак с нас. Стремете се към зрителен контакт, мили докосвания, прегръдки. По-качественото време заедно осигурява и повече и по-качествено самостоятелно време.

Вижте още: Да победиш детските крясъци

Дефинирайте кои точно са дразнителите ви

Понякога знаете, че дразнението ви е непропорционално на ситуацията, може би дори напълно неоправдано, но все още не можете да го преодолеете. Понякога, когато се дразним на някого, това е, защото той задейства конкретен механизъм в нас и това замъглява нашата гледна точка за ситуацията. Възможно е поведението на детето да ни напомня за подобни реакции у друг човек или за наша непреживяна травма. Ще се справим по-лесно с раздразнението, ако знаем защо се случва това.

Понякога оставете детето да се учи от грешките си

Повтаряте му на все по-висок глас, че ако подскача по мебелите и през това време яде шоколадов десерт, ще падне, ще си ожули коленете и ще направи всичко наоколо в шоколад? То се прави, че не чува, а вие се ядосвате все повече и повече? Позната ситуация. Ако не е твърде опасно, просто го оставете да падне. Когато децата растат, те се учат от грешките си… и е най-добре да оставите да ги допуснат еднократно, вместо да провалите и своя и техния ден заради това. Тревогите и нервите за дребни неща са излишни.

Изговорете го

Ако детето ви има навик, който ви дразни твърде много, според психолози е по-добре да го обсъдите с него в спокойна ситуация. Това не означава да разгърнете цялата сила на раздразнението си. Обяснете му с нормален тон, че мляскането на масата е много неприятен навик, който разваля апетита на всички останали и защо е така. Децата са по-склонни да се съобразяват с молбите, ако бъдат помолени по любезни начини и им бъдат дадени обяснения, така че избягвайте авторитарния стил тип „защото аз така казвам“. Сдържаният подход има и друг плюс – моделира добри социални умения, което в крайна сметка означава, че децата ви ще са по-малко склонни да дразнят вас и другите в дългосрочен план.

Вижте още: Детето ми става неприятен човек. Какво да го правя?

Излезте от стаята

Понякога децата могат просто да дразнят възрастните със самия факт, че се държат като деца, но за тяхното развитие е изключително важно да имат свободата и пространството да правят това. Ако детето ви прави нещо, което ви дразни, но е безобидно и подходящо за възрастта му, можете просто да го оставите на мира да си го прави, без вашата намеса и присъствие. Дискретно напуснете пространството и почакайте, докато детето промени поведението си или вие се успокоите, в зависимост от това кое от двете настъпи първо.

Променете енергията на обстановката

Понякога коригирането на атмосферата може да има голямо влияние и да създаде по-спокойна обстановка около децата ви. Когато започнете да чувствате, че се дразните, помислете за енергията в стаята и вътре в себе си. Причината не винаги има значение, по-скоро начина, по който променяте енергията, а той може да е много лесен. Вместо да опитвате да засрамите или нахокате детето си, опитайте контролиран начин за по-различна атмосфера. Някои лесни начина да направите това включват включване или изключване на музиката, промяна на светлината, палене на ароматни свещи или ходене на кратка разходка.

„Изхвърлете“ гнева си в тоалетната

И пуснете водата след него. Чувството на раздразнение от вашите деца или съпруг, за съжаление, е неизбежно, но невинаги се нуждаят от съответния назряващ скандал. Ако раздразнението ви не се дължи на конкретен проблем, който да трябва да се комуникира и разреши, вие просто ще имате нужда да излеете чувствата си нанякъде. Можете да превърнете банята в стая за ярост за миговете, когато отчаяно се нуждаете от катарзис. Кажете каквото искате да кажете, но отидете в банята и го кажете само пред себе си. След това пуснете водата и продължавайте напред.

Вижте още: 

Как да спорим, без да съсипваме другия (и себе си)


Повече информация Виж всички