Насилието над деца е гнусно, отвратително и престъпно

| от Ема Иванова |


Не за първи път попадам на ужасяващи видеа във Facebook. Преди няколко месеца в социалната медия се въртеше видео, на което се виждаше жена, заровена в земята и замеряна с камъни от множество мъже – първобитно правораздаване, което се случва в реално време някъде в Близкия изток.

Това беше смразяващо кръвта видео, което поддръжката на Facebook не махаше дълго време, въпреки усиленото докладване – явно от компанията не можеха да преценят дали цензурата им не би нарушила някакви дебилни закони на изостанала от света общност. А може би използваха видеото, за да монетизират рекламите си – да, побоят над жената беше прекъсван от реклами.

Е, снощи попаднах във Facebook на нещо още по-смразяващо кръвта.

Като в хипноза изгледах няколко пъти видео, заснето от българска майка, която подава ръка на детенцето си и когато то я поема, го удря през лицето.

Майката повтаряше: „Баща ти не те обича, не обича и мен“, което според нея е достатъчна причина да удря детето. Накрая на видеото тригодишното дете (оставено само по памперс) плаче и целува ръката на майката – за да получи следващия удар по лицето.

Разказвам ви това видео, защото то вече не е налично. А ако не сте го гледали, сте си спестили онова ужасяващо усещане за безпомощност пред човешката жестокост, което неминуемо изпитваме, когато се сблъскаме с нея.

Погледнах и коментарите под видеото – към онзи момент те вече бяха хиляди. Много от коментарите бяха не по-малко гнусни: някакви хора се заканваха „да смажат от бой“ майката, защото биела детето си. Като магнит, това видео беше привлякло всякакви словесни агресори, които реагираха автоматично на насилието с призиви за насилие.

Не е странно – агресията е заразна – и изключително уморителна.Тясе предава от майки и бащи на деца, като ролите се сменят: насиленият като дете в един момент става насилник. Удряната жертва ще се превърне в човека, който на свой ред ще удря, и това ужасяващо наследство върви като ДНК през поколенията. А дали именно чрез домашното насилие и чрез тежките емоционални връзки с родителите, всъщност не може да се обясни и пролятата кръв през цялата човешка история?

И понеже простотата на насилието е лесен за копиране модел – смятам, че е добре, че това гнусно, отвратително и унизително за детето видео вече не е налично.

Жената, която го е качила, в крайна сметка се оказа, че не е майката, а близка до бащата на детето. Той самият го е получил от майката насилница и го е дал на близката си, за да го сподели във Facebook. Странно как хората разчитат повече на публичността, отколкото на компетентните органи… Mоже би затова, според информация на МВР, бащата към момента е задържан като съучастник.

Вярно е и друго: народното възмездие се прояви с огромна сила и заплахи под видеото, но пък популярността след споделянето онлайн очевидно имаше все пак положителен ефект: социалните служби реагираха мигновено и според началника на отдел „Закрила на детето” в Перник – Румяна Георгиева детето вече е изведено от дома си и ще бъде настанено в приемно семейство.

Подробностите също се изясниха: 32-годишната майка била заснела отвратителното видео, за да го изпрати на бащата на детето като обвинение какво се случва, когато той не се грижи за момиченцето.

Както пишат психолозите от Гореща линия домашно насилие, за да постъпва така жестоко една майка, то тя самата има своята психическа травма. И все пак това не оправдава действията й. Емоционалната травма в детството (каквато тя също създава на своето дете) формира бъдещата личност.

„Дете което е попаднало в насилническа среда е изправено пред трудната задача да се адаптира. То трябва да намери начин да съхрани чувството на доверие в хората, които не заслужават такова, безопасност в ситуация, която не е безопасна, контрол в ситуация, която е непредсказуема, и сила в ситуация, която е безнадеждна. Това е трудно за един възрастен човек. А какво е за едно дете?

Неспособно да се защити и да се грижи за себе си, детето трябва да компенсира злоупотребяващото родителско поведение с единственото средство, с което разполага – незрялата система на психологически защити, които формират личността му и като възрастен човек.“

Ето как няколко „прости“ шамарчета, могат да отключат изключително сложни психологически процеси.

И тези шамарчета ли защитават феновете на „шамарената фабрика“, противопоставящи се упорито на Проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030? Такива шамарчета ли намира за нормални и Българската православна църква, която преди година и половина се изказа срещу намеса в личните дела на семейството и омаловажи „възпитателния бой“ над децата, защото те от своя страна, според църковната институция, „можели да злоупотребят с ролята си на жертва“?

Но да не усложняваме темата.

Всъщност това видео алармира за пореден път, че удрянето на децата трябва да бъде сериозно отречено като „възпитателен модел“, защото възрастните са отговорни за емоционалното и психическо здраве на следващото поколение.

А промяната в начина на възпитание към такъв, лишен от насилие, ще се усети след няколко десетилетия.

Може и да звучи утопично, но децата, които не са расли в домове, пълни с психическо и емоционално насилие, може и да се окажат по-способни да създадат мирен, градивен и смислен модел на общество, отколкото ние. И нашето поколение израстна в насилие и хаос – и вече се провалихме.

Нека прекъснем нишката и възпитаме деца, които не знаят смисъла на думите „насилие“, „шамар“, „удар“, „бой“, „тормоз“ и „емоционална манипулация“… Хайде да опитаме?

ОЩЕ:

Какво научих от пропадането си в „заешката дупка“ на медитацията


Повече информация Виж всички