Aло, Зукърбърг, скоро и порно ли ще гледаме във Facebook?!

| от Марина Стоименова |


Със сигурност няма човек, който да не се шокира, ако влезе разсеяно в своя Facebook, докато се прибира от работа в метрото, и попадне на видео, което показва как ислямисти пребивaт жива жена с камъни.

Но още по-възмутително е, когато социалнатамедияобяви, че това видео абсолютно отговаря на „Стандартите на общността“ и установите, че само си губите времето да го докладвате.

Видеото е ужасяващо, то е чудовищно и не може да бъде изгледано хладнокръвно. Видът на човешко същество, което е заровено в дупка и замеряно с камъни някъде в арабския свят (не става много ясно къде) може да е много богоугодно според някаква първобитна традиция в някаква човекоомразна общност, но е последното, което можеш да очакваш да видиш през 21 век редом до снимките от уикенда в планината на свой приятел.

Към момента на написването на този текст, видеото продължава да е във Facebook, въпреки „докладването“ от поне няколко профила.

Което определено ни навежда на мисълта да се запитаме: какво се случва с цензурирането на постове във Facebook?

Само преди година беше много лесно да докладваш някой за език на омразата и модераторите на платформата горе-долу адекватно и своевременно преглеждаха „доклада“. Сега можем да гледаме много по-скандални неща и когато ги докладваме, изобщо да не ни обърнат внимание.

Вече е очевидно, че много неща в социалната мрежа куцат.

Преди ден практически неработещото модераторство на Facebook вбеси и небезизвестната бивша посланичка на България и обществена личност Леа Коен. Възмутена, тя публикува скрийншот на обидно антисемитско съобщение, което е получила под свой коментар на Facebook-страницата на известна българска медия.


Както става ясно, и след нейното „докладване“, модераторите на Facebook са отговорили, че не виждат нищо скандално в обидата, което да нарушава „Стандартите на общността“. Тоест те не са видели в призива евреите да се преследват и избират „реч на омразата“. Точно както не са видели и „графично насилие“ в пребиването с камъни.

Личният профил наDilsha Ala, където първоначално е хоствано watch party-то от пребиването с камъни, съдържа доста любопитни неща, като например жена с огромни цици или някакви роднини, които се карат и се дърпат публично. Странно, на това последното, доста по-безобидно видео, е брандирано от Facebook като „съдържащо графични елементи“. Докатомного по-шокиращото видео от пребиването с камъни, в което има очевидно насилие (който желае ще си го намери на страница на Dilsha Ala) – е съвсем в реда на нещата. И сега то може да бъде гледано свободно от всеки, който има нерви за подобна гадост.

Бедите, които Facebook причинява по света не са от вчера.

След скандала с теча на лични данни, които компанията се оказа, че е продавала на Cambridge Analytica,се продължи със съмненията за намесата в изборите в САЩ през 2016-а, за да се стигне до косвената вина, довела до Brexit. Последваха обвинения, че Facebook си играе на цензор, което накара изпълнителният директор и президент Марк Зукърбърг да съобщи през октомври в реч, че Facebook ще следва политика на „свобода на словото“.

Но какво означава това? То под свобода на словото може да се разбира и да говориш публично мръсотии, както и да обиждаш, когото ти падне. Свобода на словото вероятно е и да разпространяваш една изродска традиция по нюзфийдовете на целия свят. Може би и лайф стрийм от женско обрязване също може да се приеме за свобода на словото? Илипублична екзекуция на бунтовници в Сирия?

Явно след арогантното боравене с лични данни, и след отказа на компанията да бъде медия (въпреки, че тя е), е дошло времето на евтините, шокиращи и предизвикващи възмущение видеа, както и на фалшивите новини.

Потребителите трябва да са слепи, за да не забележат, че големите медии все повече са отрязвани от достъп до абонатите си във Facebook, за сметка на малки маргинални сайтчета, предлагащи странна информация.

Кампанията на Facebook за промиване на мозъци тече с пълна сила, като междувременно Зукърбърг се опитва да монетаризира всяко скандално видео. Тука може би се крие и обяснението как поста на Dilsha Ala не се премахва. Че защо да бъде премахнат? Та той има 35 хиляди споделяния по света и 15 хиляди коментара. Дори и аз, само докато се уверя, че видеото не е свалено, го отворих поне десетина пъти.

Добрата новина е, че не съм сама в наблюденията си за все по-неадекватното поведение на модераторите на социалната мрежа, както и в усещането си за политика на откровена алчност.

Преди дни актьорът Саша Барън Коен, последван от изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск споделиха в Twitter мнението, че платформата е вредна и разпространява фалшиви новини и антисемитизъм.

„Не позволяваме един човек да управлява водата за 2,5 млрд. души. Не позволяваме един човек да контролира електричеството на 2,5 млрд. души. Защо позволяваме на един човек да контролира информация, която може да бъде видяна от 2,5 млрд. души“, написа Саша Барън Коен в профила си в Twitter.

А Мъск призова отдолу: „Изтрийте Facebook (#DeleteFacebook), смотан е“.

За съжаление в България, където вече практически липсват свободни медии, Facebook продължава да бъде използван като платформа за споделяне на мнение, което иначе няма къде да бъде чуто. И какво от това? Вече е ясно, че нито една гражданска инициатива няма шанс да постигне национален мащаб, разчитайки на Facebook. Което означава, че всички ние, потребителите на социалната мрежа, живеем в голям балон, в който уж казваме мнението си. Само че няма кой да го чуе.

Затова е добре да се запитаме дали наистина не е дошло време да се поосвободим от оковите на Фейса?

Но… способни ли сме да го направим?


Повече информация Виж всички