Нарцистичните баба и дядо са по-вредни, отколкото предполагате

| от MamaMia |


Многолики са отношенията между баби и дядовци и техните внуци. Проучвания показват, че бабите и дядовците могат да бъдат прекрасни модели за подражание за децата, като насърчават академичен или друг успех и предоставят безкрайни съвети и емоционална подкрепа. Не може да се отрече, че наличието на допълнителен чифт ръце наоколо може да бъде изключително полезен за младите родители, когато отглеждат дете.

Но повечето взаимоотношения между родителите и предходното поколение не минават без предизвикателства и може да бъде особено трудно да се балансира тази връзка, ако бабата и дядото на вашето дете е нарцисист. Тези баби и дядовци често са дълбоко загрижени за това как се представят и изглеждат пред света и ще приложат значителни стратегии за контрол, за да удовлетворят нуждата си от одобрение и внимание.

Точно това може да направи толкова трудно да се идентифицира дали си имате работа с такъв тип роднини.

Ето някои червени флагове, за които трябва да се внимава, когато става дума за вашия родител, или, респективно, свекър, свекърва, тъст, тъща: 

 • Неспособност да имате истинска и искрена връзка поради постоянната им нужда от валидиране с думи и жестове
 • Цялостна липса на емпатия и разбиране
 • Изразяване на изисквания към внука да ги уважава и харесва
 • Подкопаване на родителския ви авторитет
 • Предизвикване и оспорване на родителските ви решения
 • Тенденция към фаворизиране, ако имате повече от едно дете
 • Оспорване на ценностите и семейния ви модел
 • Опити за финансов контрол чрез пари и подаръци
 • Умишлено създаване на раздор между вас и партньора ви
 • Непрекъсната нужда да бъдат център на внимание
 • Липса на граници спрямо личното пространство на околните и последиците от собствените действия
 • Прояви на подлост и лицемерие.

За нас като родители е задължително да разпознаваме проявните форми на нарцистично поведение у по-възрастните си роднини, защото внуците обикновено обичат и обожават своите баби и дядовци и това прави ролята на тези хора в развитието им огромна. В отношенията си с баба и дядо децата подхождат с с открити, приемащи и наивни сърца. Поради това те лесно могат да станат мишена на нараняващото поведение и погрешните емоционални модели на нашите родители.

Вижте още: 5 токсични навика, характерни за много родители

Нарцистичните баби и дядовци са вредни както за децата, така и за внуците си поради нуждата си да контролират ситуациите и своето словесно обидно и разделящо поведение, когато се чувстват застрашени или предизвикани от родител или дете. Това не може да бъде приемливо за никого. Когато обаче трябва да се справим с това поведение, идва истински трудната част.

На първо време трябва да започнем с поставянето на граници. 

Говорете с децата си за границите и оставете самите деца да практикуват свободно тяхното прилагане, когато се нуждаят от това. Да се вслушвате в тях, ако кажат, че днес не искат да отидат у баба и дядо, е добро начало. След това можете да практикувате да засилвате тези граници, да ги насърчавате да стоят твърдо в своите убеждения и да утвърждавате мнението им за това, че е правилно да комуникират кога се чувстват добре, и кога – не. От решаващо значение е и самите вие като родители и модели на поведение да умеете да поставяте граници в отношенията си.

Демонстрирайте безусловна любов и подкрепа към детето си.

Винаги взимайте неговата страна. Сигурната привързаност предлага на детето безопасна домашна база, в която да се върне, защото разбира, че любовта на родителите е безусловна. Това дава на децата сигурността да отстояват себе си и да поемат собствени предизвикателства в отношенията.

Демонстрирайте здравословни отношения. 

Независимо дали със самото дете, или с други ваш близки е важно да показвате примери за:

 • Здравословна комуникация
 • Безусловно положително отношение
 • Реципрочност
 • Емпатични взаимодействия

Ако се погрижите детето да стане свидетел на такъв вид взаимоотношения и взаимодействия, ще помогне да се изгради алтернативна перспектива спрямо лошия пример, на който може да стане свидетел с баба и дядо си.

Установете дистанция между децата и родителите си. 

Като родители можете да се опитате да намерите параметри, които са ефективни и по-управляеми. Като например срещите между бабата и дядото и внучето да се случват на публично място – в сладкарница, в парк. Това дава повече възможност за контрол над ситуацията и крайна точка на продължителността ѝ.

Не се страхувайте да сложите точка.

Когато поведението на нарцистичните баба и дядо надхвърли разумните граници, може да се наложи да ограничите връзката си, поне за даден период. Това би било необходима стъпка за предпазването на детето ви от емоционални злоупотреби. В тези случаи може също да потърсите професионална подкрепа за себе си и детето си, за да обработите опита си и да практикувате поставянето на здравословни граници. Недопустимо е и вие, и детето да бъдете емоционално и вербално малтретирани от когото и да било.

Вижте още:

Баба праща поздрави и си мълчи