Най-добрите игри за деца: от раждането до годинка

| от Росица Гърджелийска |


Най-забавното нещо, свързано с децата, са игрите. Когато са вече над 1 годинка може да се гоните, да карате триколки, да готвите заедно и какво ли още не. Но игрите могат да започнат още от първия ден вкъщи. Тук ще намерите идеи за игри от 1-вия до 12 месец на вашето бебче.

Новородено

· Куклено шоу – най-добре е да използвате черно-бели играчки или напръсници. Поради това, че са много контрастни, в началото те най-добре стимулират зрението на бебето. Разбира се, може да използвате и цветни, тъй като са по-лесни за намиране. Говорете на бебето си, разказвайте истории и използвайте различни гласове, за да привличате вниманието му.

· Опознай вкъщи – света на бебето през първите дни от живота му е домът. Гушнете бебето и се разходете из всички стаи, покажете му кое е кухнята, къде са шкафовете, печката, кое е холът и какво има там, кое е неговото ъгълче от къщата и не спирайте да разказвате покрай какво минавате и кое за какво служи.

· Намери дрънкалката – Сложете бебето да легне и му покажете дрънкалка, издаваща нежен звук. Не забравяйте да я показвате по-близо до лицето, тъй като бебето все още не вижда много надалеч. Преместете дрънкалката леко встрани и я разклатете, изчакайте да реагира и я преместете на друго място. По този начин стимулирате слуха и зрението едновременно.

На 1 месец

· Песни и танци – Пуснете си детски песнички, гушнете бебето и се понесете в лек танц от нежно подрускване и люшкане. Пейте песничките без значение дали ги пеете правилно или не – бебето обича да чува гласa ви и това е важното за него. Може да пускате и други любими песни, класическа музика или сами да си измисляте песнички и ритъм.

· Звуците на природата – Бебетата много обичат шум от вълни, чуруликане на птички, дъжд, пукане от огън. Пуснете запис на природни звуци и говорете на бебето какво чува. Може да използвате и тези звуци за успокоение и приспиване.

· Гимнастика – Сложете бебчето в легнало положение и започнете леко да присвите и изпъвате крачетата, ръчичките, нежно да галите дланите, пръстчетата, стъпалата. Ако бебето се дразни и не иска, прекратете и опитайте пак на следващия ден.

На 2 месеца

· Самолетче – Сложете бебето в ръцете си, така че коремчето му да е надолу, едната ръка да минава през крачетата му и да държи коремчето му. Сега вече сте готови за въздушна фъъърррр обиколка на стаите. Спирайте се на отделни предмети и обяснявайте какво гледате.

· Ку-ку-бау! – Сложете бебето някъде, покажете му се и после се скрийте. Бавно кажете „ку-кууууу“ и на „бау“ се покажете пак. Това учи бебето, че когато отидете някъде, вие ще се върнете отново.

· Огледало – Дълго време огледалото е забавна част от игрите на детето. Стойте пред огледалото, заедно с бебето, правете му физиономии, смейте се, пипнете огледалото с ръчичката на бебето.

На 3 месеца

· Водни игри – След като пъпчето е заздравяло вече можете да се отдадете на всели игри във ваничката. През първите месеци играта ще е само със струя вода, но това е достатъчно забавно за бебето и дори ще развива фината си моторика, докато се опитва да улови водата.

· Гу-гу – Бебето вече гука и иска да си комуникира с вас. Забележете дали докато му говорите, то спира да „говори“ и след това започва пак, все едно ви отговаря. Разговаряйте с бебето си, като редувате да го имитирате и да му говорите на „човешки“ език.

· Слънчево зайче – През деня, когато има слънце може да използвате огледалце, за да направите слънчеви зайчета по стените и пода, които бебето ви да следи. Вечер, когато е тъмно използвайте фенерче и наблюдавайте реакциите на бебето.

На 4 месеца

· Упражнения за пълзене – Сложете бебето по корем на пода върху килим или одеяло. Сложете пред него хубава играчка, а вие застанете зад бебето и леко започнете да подбутвате с длани крачетата му.

· Футбол – Това е игра за трима. Нека единият вземе бебето и седне на земята с него, така че бебето да гледа напред, а пред бебето на малко разтояние да застане другият. Подбутвате топка към бебето, а то, с помощта на този зад него, леко подритва с крак.

· Сапунени мехурчета – Не мисля, че дори трябва да се обяснява какво е това. Всички ги обичаме!

happy funny baby  laughing and bathed in the bath

На 5 месеца

· Бънджи – сега вече е моментът и за изпробването на бънджи и откриването на нов вид забавления.

· Книжки – Никога не е рано да започнете с четенето на книжки. Всичко, свързано с тях, е полезно и забавно за децата – както картинките, така и самото четене, гласа ви, интонацията и др.

· Видео – направете кратко клипче на вашето бебе, примерно как се смее, след това му го пуснете и се забавлявайте заедно с него на реакцията му.

На 6 месеца

· Театър на сенките – Това е по-напреднала версия на играта със слънчевото зайче. Сега вече може да правите най-различни форми върху стената и да разказвате истории.

· Люш-люш – За много деца люлката е любимото средство за забавление, време е и вашето дете да открие това.

· Съкровище – Напълнете кутия или малък кашон с най-различни сравнително малки, но безопасни като размер играчки и оставете детето само да открие съдържанието.

На 7 месеца

· Вестници и найлонови торбички – Тези 2 играчки никога не остаряват. Оставете бебето да къса вестници на воля, а торбичката може да я надуете като балон.

· Криеница – Поставете детето някъде и вземете чаршаф или шал. Дигнете го пред вас и след това рязко го свалете.

· Игра с храна – Сварени моркови, картофи, резенчета ябълка – сложете различни видове безопасна храна пред бебето и го оставете да играе и да „рисува“ на свобода. Не оставяйте детето само,защото можесе задави.

На 8 месеца

· Тунел – Направете тунелче например с плат и 2 стола. Покажете на детето, че отдолу могат да минават играчки и дори вие и се опитайте да го насърчите да мине и то от там.

· Дай ми – Дайте му топка и след това го помолете да ви я подаде. Това може да се приложи върху всеки предмет и по този начин да научи нови думи и да се научи да дава още от тази крехка ранна възраст.

· Каручка-Кашонче – Намерете един достатъчно голям кашон, в който да може да седне вашето бебе и започнете да го бутате по пода, като пеете песнички или просто се смеете задружно.

На 9 месеца

· Игри с топка – Бутане на топка, хвърляне на топка, преследване на топка, катерене върху топка – възможностите са безкрайни с тази любима на всички деца играчка. Покажете на детето различни размери топки с различна тежина и наблюдавайте с кои ще предпочете да си играе.

· Снимки – Показвайте му снимки на вас, на таткото, на бабите и дядовците и на самия него, детето вече разпознава много лица.

· Пляс-пляс – Време е и да се научи да пляска с ръце.

На 10 месеца

· Пъзел – Бебешките пъзели се сътоят от около 2-5 части и към 10-ия месец е вече време да започнете заедно да ги подреждате. Децата са едни истински изследователи и обичат да откриват и създават неща, така че със сигурност ще му хареса и на вашето дете.

· Залепи-отлепи – Всякакъв вид лепенки, особено текстилните, например на чантата ви силно ще заинтригува малкото човече и то ще прекара дълго време в разглеждането на това ново откритие.

· Сапунени мехури за напреднали – Сега вече не само ще се любува на сапунените мехурчета, ами и ще се опитва да ги хване и да ги преследва. Страхотна игра за изхабяване на енергия.

a child playing with a number puzzle

На 11 месеца

· Пъхни в кутия – сега вече не само ще вади неща от кутия, ами и може да му подавате различни играчки и да го карате да ги слага вътре в кутията.

· Рисуване – вече може да сложите бебето да седи с лист хартия пред него и маркери. То само ще драска, но много ще се радва, на това, че именно то успява да сътвори това. Друга идея е в плик, който добре се затваря, например с цип отгоре, да сложите мъничко от няколко цвята боя и да покажете на бебето как като натиска плика и боите вътре се мърдат, местят и смесват. Не оставяйте без надзор,защото има опасностпликът да се спука и бебето реши да опита от боите.

· Духни свещичка – време е да научите детето как да духва с уста, все пак скоро идва рожденият му ден.