Над 200 хиляди български деца са с наднормено тегло

| от |


По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. Над 200 хиляди българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Наднормени са 2 милиона българи, със затлъстяване са 1 милион.

През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, особено при децата.

Като основен проблем за затлъстяването у нас се посочва прекомерната употреба на сол и обездвижването. Българите консумират около два пъти повече сол от необходимото. В същото време страната ни е на последно място по консумация на прясно мляко.

Друг много важен фактор при затлъстяването при подрастващото население е прекомерната употреба на junk food. Около българските училища могат да се открият пици на парче, сандвичи, банички, но не и здравословна храна като салата или супа. А и дори учениците да имат възможността да избират между хубава, домашно сготвена храна и полуфабрикати, те винаги биха предпочели да заситят глада си с нещо нездравословно.

Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и др.
Липсата на движение е другият голям проблем, който води до наднормено тегло при българските деца.

Застояването също е един от основните фактори, който влияе върху наднорменото тегло. Стоенето пред телевизора или компютъра у нас е около 26 часа средно на седмица. Ако си направим най-проста сметка това приблизително се пада по 4 часа на ден, ако към тези четири добавим 8-9 часа сън и съответно 6 часа училище, ще останат точно 5 часа, в които нашите деца трябва да приключат с домашните и уроците. И ако случайно им остане някакво свободно време да отидат на спорт – тенис, футбол, художествена гимнастика. Но това е пожелателно.

Повечето деца, ако им остане свободно време през деня, предпочитат да го прекарат пред компютрите или телефоните си. Затова ние, родителите трябва да бъдем по-твърди, за да не позволяваме на децата ни да затлъстяват и да живеят нездравословно.