Начална учителка накара всички деца да наплюят свой съученик

| от MamaMia |


За да накаже дете от трети клас, начална учителка от Пазарджик накарала учениците от целия клас да се наредят в колона един по един, да минат и да го заплюят. За скандалния възпитателен метод съобщава БНР.

На 9 януари, докато си играели в междучасието, децата от 3Б клас в училище „Проф. Иван Батаклиев“ се скарали. В невъзможността да се защити по друг начин деветгодишният Митко наплюл две от децата. Вместо да уведоми родителите за случая, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой собствен възпитателен метод за наказание и изправила детето пред дъската. След това накарала всички деца от класа да се наредят едно след друго, да минат и да го заплюят. Според майката на детето, по-късно Митко признал, че почти всички деца са плюли по него, с изключение на няколко. Повечето от децата плюли с наведена глава в краката му, други го наплюли в лицето и по якето.

След наказанието учебните занятия продължили със занималня. Вкъщи Митко не казал нищо за случилото се, но бил потиснат и отказал да се храни. За наказанието родителите разбирали чак няколко дни по-късно от реакцията на възмутен родител на момиченце. Детето било разказало вкъщи как всички деца плюли по Митко.

Срещу учителката е повдигната прокурорска проверка, но тя ще се извърши от Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си е дала отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Според информация на кореспондента на БНР Невена Петрова причината е, че училище „Иван Батаклиев“ е едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Със случая са запознати и всички отговорни институции в града, включително Регионалното управление на образованието и отдел „Закрила на детето“. Директорът на училището Даниела Кемчева, която има правомощията да наложи санкция на учителката, също е запозната със случая.

Проверките на прокуратурата са установили недопустимо нарушаване на професионалните задължения от страна на учителката. Предстои да се установи и дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.