На връщане от морето: Какво да ги правя всички тези миди?

| от Лилия Огнянова |


Забелязали ли сте как на връщане от морето багажът ви е повече, отколкото като сте тръгвали? Да, децата са загубили надуваемия коркодил, спукали са топката и са пръснали плувките си из целия плаж, а на вас изобщо не ви се е занимавало да обикаляте между хавлиите на хората и да ги събирате. Със сигурност има загубени още неща от първоначалния багаж – джапанки, шапки, потници, панталонки, бански, четки за зъби и т.н.

И въпреки това по някаква невероятна причина едва успявате да натъпчете пътните чанти, сакове и торби, пълни с лопатки и боклуци, които децата наричат играчки, обратно в колата.

Голяма част от новия (и излишен) багаж се дължи на всички глупости, които малките са ви изнудили да купите. Не малка част от торбите обаче са пълни и с миди. Безкрайно количество миди, рапани, камъчета, а често и обикновени боклуци, които децата ви са събрали от плажа.

Прибирате се у дома и заедно с целия пясък, проникнал в дрехите, обувките, косите и дори козметиката ви, сте домъкнали и невъобразимо количество миди.

И тук се появява тежкият въпрос какво да правите с тях?

Разбира се, най-лесно, спокойно и приятно би било тихомълком да ги изхвърлите. После можете да разчитате на това, че децата ще са забравили, че изобщо са събирали миди. Ако пък се сетят, можете да излъжете (благородна лъжа е това), че сте ги забравили на морето.

Ако никой от тези варианти не е опция, тогава нека ви предложим няколко съвета какво можете да направите с мидите, за да има мир вкъщи и да не ви се пречкат в къщата.

Като начало изхвърлете всички боклуци и изпочупени миди. Оставете само хубавите. След това ги измиите добре и ги сварете за няколко минути във вода със сода бикарбонат.

Така ще сте спокойни, че няма да се размиришат на разложено море.

След което можете да пристъпите към действие.

Единият вариант (най-лесният) е да ги изсипете в подходящ буркан, да добавите към тях малко пясък или пък брокат и това да остане завинаги затворен символ от морето. Море в буркан.

Друга опция е да превърнете мидичките в бижута с помощта на шило и подходяща връвчица. Дъщеря ви със сигурност би се зарадвала на подобно украшение. Можете да направите от мидите и своеобразен гирлянд, който да закачите в детската стая.

Ако имате повече време и желание пък можете да залепите мидичките по някоя кутия или още по-добре саксия.

По-големите и красиви миди можете да ползвате като своеобразни свещници – полагате малката чаена свещ в мидичката, или пък като сапунерки.

Ако пък сте особено великодушна и безстрашна майка, то спокойно можете да организирате на децата си културен полуден с боядисване на мидички. Нужни са ви темперни боички, четки и стара мушама или много вестници, които да разпънете, за да ограничите пораженията.

И не забравяйте – колкото и да обичате децата си, не позволявайте да затрупват дома ви с всичко, върху което им попаднат очите и ръцете.

Когато излишните неща станат прекалено, е време ди изхвърлянето.