На лов за изчезващи бебешки имена

| от MamaMia |


Някога случвало ли ви се е да чуете име и да си помислите „кой, по дяволите, би кръстил детето си така“. На нас – да. И сега изглежда, че толкова малко хора се спират на някои определени имена, че вече се смятат за застрашени от влизане в Червената книга на изчезващите видове. Нов списък от уебсайта за родители BabyCentre разкри всички имена, които вече са излезли от мода в англоезичните страни. Първото от тях изобщо не е изненада – Карън, което от години насам се използва като саркастично нарицателно за придирчива, глезена и привилегирована бяла жена с неприятно социално победение. Колкот повече „Карън“ се появяват в миймовете, толкова по-малко родители искат да нарекат бебето си така. Доказателство е фактът, че за 2022 г. едва четири деца в Обединото кралство са кръстени така.

Друга тенденция са имената с типично щатско звучене. Тяхната популярност постоянно намалява от 70-те и 80-те години на миналия век – което означава, че Фара, Стейси, Кели, Барби и Бритни скоро ще останат само персонажи от филмите за футболисти и мажоретки.

За момчетата пък старомодни имена като Брент, Куинтън и Джайлс също са на път да изчезнат. Както и Клиф, Найджъл и Харолд. Някои пък понякога се завръщат – като например Дуейн за момче или Мод за момиче, които за предходната година нямаха нито една регистрация във Великобритания, но пък тази година вече няколко дечица са наречени така.

Имате ли нужда от пълния списък, за да се ориентирате кои имена скоро можем да очакваме в Червената книга на изчезващите имена?

Застрашени женски имена

1) Барби

2) Бритни

3) Кери

4) Диърдри

5) Фара

6) Гейл

7) Гаятри

8) Катрина

9) Кели

10) Линдзи

11) Шаная

12) Шийла

13) Шърли

14) Стейси

15) Тейган

Застрашени мъжки имена

1) Бакстър

2) Бил

3) Брент

4) Клемънт

5) Клиф

6) Джайлс

7) Харолд

8) Камран

9) Максимилиан

10) Найджъл

11) Куинтън

12) Рашид

13) Рет

14) Соул

15) Уолъс

Любопитно кои ли са тези имена, които ще изчезнат от нашите географски ширини – дали такива като Кънчо и Хараламби, Гина и Спаска, или пък някои модерни кратки интерпретации на име като Ая, Амая, Бран? Времето ще покаже кои са устойчиви на тенденции и кои ще бъдат победени от вечната традиция с кръщаването на баби.

Вижте още: 

Светльо, на дядо си Ламби