„Мусорог“, „десетстотин“ и други забавни думички на децата ми

| от Владимир Вълков |


Всеки родител – а и леля, вуйчо, дори батко и кака – знае, че малките деца се изразяват изключително интересно, креативно и забавно. Ето част от събрани такива думички, на чието създаване и използване съм бил свидетел:

Муслè

Сладка думичка за „носле“. С нея и самото детско носле става още по-сладко. И като чуя как детенцето я произнася, то си ми идва да го щипна за „муслèто“.

Мусорог

И някак естествено – след като „носле“ е „мусле“, то разбира се, че „носорог“ ще да е „мусорог“. Сигурно и самият „мусорог“ би се радвал повече на тази думичка за себе си, тя звучи и нежно, и гордо!

Носоронги

Мина време и на детето вече му е ясно, че „носорог“ не се произнася „мусорог“, но ето че дойде затруднението от множественото число. Питайте чужденците, които учат български, как правилното прилагане на множествено число е сред най-големите предизвикателства на нашия език. Ами всъщност и малките деца са като чужденци за езика – и те го учат постепенно. Така че – да, защо пък „носоронги“ да не е множественото за „носорог“.

Бѝки

Много бики. Да, „бики“ пък е множественото число на „бик“.

Бускожà

Когато мъничетата все още не са се научили да четат и да пишат, те разчитат на слуха си. И произнасят думичките според това, което са уловили с него. Това е думата за „госпожа“ (в детската градина), дочута от мое хлапе по негов си начин.

Сѝране

По горните причини любимото на децата ми „сирене“ стана „сѝране“.

Шеколад

…а друго от любимите неща за хапване – „шоколад“ е „шеколад“.

Змида

Това е специално измислена дума за мида, която прилича на змия. Да, има и такива мидички, виждал съм я тази, за която беше създадена думичката. Наистина прилича на змия. И е мида. Така че – ето как се появява „змидата“!

Витаминце

Това е най-милата дума, която може да се измисли за „Витамин Ц“ – хем е една дума, хем е умалителна – от „витаминче“, хем съдържа смисъла на конкретния витамин. „Тате, днес не си ми дал витаминцето“.

Физомоня

Вместо да се мъчат и да казват „физиономия“, къде-къде по-лесно и удобно е да се ползва „физомоня“.

Мухоболка

Това е недочутата правилно дума „мухобойка“ – в чудесна интерпретация обаче!

Буби

Това са „скариди“. Но не като нещо страшно. А като много, много вкусно. Незнайно защо наречени „буби“, но това е – „буби“ са и точка.

Десетстотин

Тази детска думичка съответства на нашата „хиляда“. Има логика, ще призная – при положение, че има седемстотин, осемстотин, деветстотин, а след девет идва десет, сякаш най-нормалното е да идва ред на „десетстотин“, нали!

Вкус-вкус

Когато не само мъничето не знае, че се изговаря „кус-кус“, но и му е много-много вкусно това ядене, и му се струва съвсем редно да се казва именно така.

Споделете и други измислени думички от деца! Сигурно е, че знаете такива.

Вижте още: 

От „Мамо, аз съм гей!“, та до всички ваксини: детски недоразумения с неочакван край


Повече информация Виж всички