LoveGuide с пилотна програма по сексуално образование в училище

| от MamaMia |


LoveGuide.bg е платформа, която набира все повече популярност сред българските ученици. Основната насоченост на сайта и наYouTube канала (с почти 43 хиляди абоната над 5.5 млн. гледания!) е към здравното и сексуално образование на учениците между 11 и 17 години.

Loveguide дължи популярността си сред тинейджърите и родителите основно на достъпния език, с който засяга теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, безопасен секс, предпазване от забременяване, сексуално предавани инфекции и много други.

Създатели на платформата са Николета Попкостадинова и Надя Здравкова – майки на общо три момичета. Те са в основата на провеждането на часове по здравно и сексуално образование в училища в цялата страна вече четвърта учебна година.

Сега LoveGuide стартира пилотна програма по ефективно здравно и сексуално образование в три български училища.

Екипът ще измери знанията на учениците преди и след провеждането на пълен курс по темите като промените в пубертета, безопасен секс, безопасност в интернет и предпазването от сексуално насилие.

През образователния курс, който се състои от четири модула, ще преминат около 250 ученици от три училища от различни градове на страната – Павликени, Троян и София.

Пилотната програма ще се проведе в рамките на три учебни срока. След като преминат четирите последователни срещи с екипа на Loveguide, учениците ще добият най-важните знания, свързани с разгледаните теми.

„С тази пилотна програма искаме да покажем как би трябвало да изглежда модерното, ефективно и достъпно здравно образование в българските училища“, обясняват от Loveguide.

„От 2016-а досега сме се срещнали с близо 6000 български ученици, обиколили сме над 50 училища във всякакви населени места. И навсякъде обратната връзка за работата ни е: „Страхотно е това, което правите, децата имат огромна нужда да получават правилната информация по правилния начин и вие успявате“, споделя Николета Попкостадинова.

„Въпреки милионите гледания, които имат епизодите ни, децата всеки ден продължават да ни пишат лични съобщения и да ни задават въпроси за пубертета, за телата си, за връзките, любовта, предпазването от забременяване и секса. Голяма част от нещата, които ни питат, показват колко ниска е здравната им култура и че за тези теми те няма с кого да говорят и да споделят, и затова се обръщат към нас”, допълва Надя Здравкова от екипа на Loveguide.

Паралелно с пилотната програма в трите училища в Павликени, Троян и София, екипът ще продължи да провежда и часове по здравно и сексуално образование. Те ще се осъществяват в предмета „Час на класа“ сред учениците от 6 до 12 клас в столицата и страната.

Всички учители и родители, които искат да поканят екипа да направи среща и с техните деца, могат да се свържат с екипа на info@loveguide.bg.

За LoveGuide:

Loveguide е финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Фондация Reach for Change България. През 2017 г. е обявен за Проект на годината от фондация „Лале“ и взима награда „Новатори в образованието“. А през 2018 г. печели наградата „Вдъхновение на годината“ в конкурса „Човек на годината“ на Български Хелзински комитет.

Пилотната програма и Часовете по сексуално и здравно образование се провеждат по проект „Ефективно здравно и сексуално образование за българските тийнейджъри чрез образователни курсове и атрактивно онлайн съдържание“, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021

Цялата отговорност за съдържанието напроекта се носи от Фондация „Лърн“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


Повече информация Виж всички