Кой е истинският родител? Съдебна битка след сурогатно майчинство

| от MamaMia |


В канадския съд се разглежда интересно дело между сурогатна майка и женена двойка. Казусът е изпълнен с неочаквани детайли, които поставят правен прецедент.

Става дума за жена, която износила детето на омъжена двойка като сурогатна майка. Сега тя се бори за съвместно настойничество над вече 4-годишното момиченце, като твърди, че е имала връзка с мъжа от двойката и баща на бебето, както и че е заченала момиченцето от него по естествен начин.

Сурогатната майка от Британска Колумбия с инициали К.Б. обясни пред съда, че е имала извънбрачна връзка с бащата, идентифициран с инициали М.С.Б., но доброволно се съгласила да послужи като сурогатна майка на него и неговата съпруга, защото искала да „подкрепи техния брак“.

След провален опит за изкуствено осеменяване със сперма на М.С.Б., жената твърди, че мъжът предложил тя да зачене по естествен начин, след като тайно й обещал, че ако забременяването е успешно, той ще изостави съпругата си и и ще отгледа детето заедно с нея.

Но четири години по-късно той все още е със собствената си съпруга, а на сурогатната майка са й забранени всякакви посещения в дома на семейството. К.Б. завежда дело и конфликтът стига до върховния съд на Британска Колумбия.

К.Б и М.С.Б. се запознават през пролетта на 2014-а, според документите, внесени в съда. Жената твърди, че двамата започнали извънбрачна връзка скоро след това, както и че на два пъти забременявала от М.С.Б. И двата пъти прекъснала бременността с аборт.

Странното е, че К.Б. твърди, че е искала да подкрепи M.С.Б. в неговия брак и му предложила да послужи за сурогатна майка на него и жена му. По това време М.С.Б. бил с жена си от пет години, без да могат да имат деца.

Тримата заминали за Индия през юли 2016, за да имплантират замразен ембрион от съпругата в утробата на K.Б, но зачеването било неуспешно. По думите на К.Б., месец по-късно двойката я помолила да стане сурогатна майка, използвайки свои собствени яйцеклетки.

Вместо да забременее в репродуктивна клиника или под надзора на специалисти, според К.Б. съпругът предложил да я забремени по естествен начин, точно както било ставало вече два пъти преди това.

„Освен това“, се посочва в съдебните документи „[К.Б.] твърди, че той също така й е обещал, че ако тя се съгласи с този план, той ще напусне жена си и те ще отгледат детето заедно като съпруг и съпруга“.

Тя забременява и към април 2017-а, по нейните думи M.С.Б. й казал, че наистина възнамерява да остави своята съпруга, но само след като детето се роди.

Самият съпруг дава малко по-различна версия на събитията. Той признава, че е имал връзка с K.Б., но твърди, че интимните им отношения започнали чак след зачеването на детето и че планът винаги е бил той и неговата жена да бъдат законните родители на детето.

Двойката е предоставила на съда многобройни текстови съобщения, в които К.Б. изразява радост, че износва детето им, както и подписано съгласие за сурогатство от юли 2016, в което се казва, че двойката ще поеме „пълна отговорност за детето“. К.Б. обаче отрича да е подписвала това.

Тя от своя страна е доставила документи за двата си предишни аборта от М.С.Б. В документите в спешното отделение тя е посочила М.С. Б. като свой контакт. Жената също така е привела като доказателство и текстово съобщение от M.С.Б. от юли 2019, в което той „изглежда признава, че детето наистина е заченато чрез сексуален контакт между тях“, според съда.

И двете страни признават, че през май 2017-а са подписали съгласие, което дава пълни родителски права над детето на двойката и разрешава на К.Б.право на визитация. Но К.Б. твърди, че е подписала това, само защото е вярвала, че този документ ще бъде нужен, за да може дъщеря й да получи здравно осигуряване.

През следващите две години К.Б. твърди, че е играла „майчината“ роля в живота на детето, кърмейки момиченцето, сменяйки памперсите, готвейки й и дори водейки я на медицински прегледи. Тя казва, че е виждала детето пет или шест пъти седмично и дъщеря й дори започнала да я нарича „маси“, което означава „леля“ на панджабски език.

Но отношенията между тримата започнали да се влошават, когато според К.Б. женената двойка започнала да „увеличава изискванията си прогресивно“, въвеждайки официален график на посещенията на жената и дори поискала 100 000 долара заплащане. Според двойката, те вече били платили 40 000 долара на К.Б. за нейните разходи през 2017, но жената обяснява, че това било „подарък“ от страна на съпруга.

Връзката между К.Б и М.С.Б. приключила през лятото на 2018-а. Към февруари 2020 женената двойка отхвърлила напълно правото на жената да посещава детето.

К.Б. завежда дело през юли 2020 с намерението да бъде обявена за родител на момиченцето и да поиска равностойно време с дъщеря си, съвместно настойничество и издръжка над детето.

Този случай е разглеждан като особено необичаен и няма подобен правен прецедент в историята на канадския съд.

За момента съдът отсъжда, че детето се нуждае най-много от стабилност и че женената двойка са единствените родители, които то познава до момента. Окончателното дело е насрочено за януари, като дотогава на К.Б. не й е разрешено, в името на най-добрия интерес на детето, изобщо да го вижда.

Вижте още:

Сурогатното майчинство у нас: не е забранено, но не е и възможно