Кои са победителите в конкурса „Студио Въображение“

| от Mama Mia |


Вече станаха известни победителите в творческия конкурс за деца от 6 до 14 години Cartoon Network Студио „Въображение“. Рекорден брой ученици участваха в надпреварата, която се проведе за трета поредна година. Състезанието, което протече между 17 април и 31 май на специална интернет страница, има за цел да запознае малките творци с процеса на анимиране, да ги вдъхнови да създадат свои оригинални творби и да развие креативния им потенциал.

Задачата на специалното международно жури в централата на любимия на децата телевизионен канал беше трудна, защото трябваше да избират от 2000 творби в трите категории на надпреварата – за рисунка на измислен герой, за сценарно табло и за кратък филм или анимация.

За най-атрактивна рисунка на анимационен герой комисията определи работата на Алики Ковачевич, която е на 9 години и учи в 139 ОУ „Захарий Круша“ в София. На второ място се нарежда Александър Карталов на 8 години от ОУ „Иван Вазов“, Смолян, а на трето – Йоана Станева на 8 години.

Сред децата, които решиха да създадат сценарно табло, първа е Йоана Драганчева на 8 години от ОУ „Васил Априлов“, Варна. Втори е 10-годишният Димитър Миразчийски от ОУ „Захари Стоянов“, Варна, трети – Юлиян Расимов на 11. Присъжда се и още една специална награда. Тя е за Янислав Паунов на 8 години, I ОУ „Христо Ботев“, Търговище.

В най-сложната категория – тази за анимация, приза взима Виктория Христова на 12 години от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич. Второто място е отредено за Биляна Хараламбиева на 13 години от ОУ „Цветан Спасов“, Плевен, а третото за Стилиян Викентиев – на 13 години от 166 ССУ „Васил Левски“, София. Тук отново се присъжда специална награда и тя е за 7-годишната Катерина Микова от ОУ „Братя Миладинови“, Бургас.

Категория Сториборд, I място Йоана Драганчева

Големите победители във всяка от тях получават най-новия лаптоп за образование Acer Travelmate B 118. Те ще имат и уникалната възможност да видят творението си в ефира на Cartoon Network. За вторите и третите места, както и за двете специални награди, пък има уникални раници, суитшърти и шапки на Cartoon Network.

В периода на конкурса българският екип на Cartoon Network Студио „Въображение“ заедно с 15-годишният артист Томислав Петков (Томи) посетиха три училища, за да покажат нагледно как се правят началните стъпки в анимацията.

Шанс да се срещнат с него имаха 6-годишните ученици от 43 Детска градина „Талант“ в София, четвъртокласниците от столичното 139 ОУ „Захарий Круша“ с разширено обучение по изобразително изкуство, както и възпитаниците на Училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ за социално слаби деца в село Русаля до Велико Търново.