Какво наистина ни трябва за първия учебен ден?

| от |


Започвам този материал с уговорката, че ако разполагате с излишни пари, това четиво не е за вас. Ако обаче ви е писнало да купувате ненужни вещи, чиято единствена функция е да събират прах – това е Вашият списък.

Раница

Особено необходимо помощно средство, с което учениците пренасят от точка А до точка Б тежки учебници. То трябва да е леко, но здраво, с ергономичен гръб и да има достатъчно отделения, в които да се пъхат всички възможни джунджурийки, които децата носят ежедневно със себе си. Не е нужно да я избирате по цвят или форма, повярвайте ми, докато вашите деца не станат достатъчно „отворени“ ,че да ходят на училище само с един таблет, раницата им трябва да е възможно най-леката.

Подвързии и етикети

Помните ли, че едно време имаше специален ден, в който с някого от родителското тяло сядахме и започвахме много старателно да обличаме всеки отделен учебник с хартия. Днес са ни улеснили максимално – продават се всевъзможни видове и размери подвързии, шарени, едноцветни, прозрачни. Възползвайте се от тях, подвържете и сложете етикети; така ще си спестите разкъсването на учебниците още след първия месец в училище. Ако ученикът ви е по-голям, той със сигурност вече е ориентиран добре и си е намерил някоя от платформите за учене, като например „Училище 365”, в която има голям избор от учебници и помагала, както и достъп до тях по всяко време и на всяко място. Хвърлете й едно око, тя е полезна и за родителите.

SEIFHENNERSDORF, GERMANY - MAY 14: Sixth grader Dominic Bergel, 13, writes out the words for numbers during Czech language class at the Middle School on May 14, 2014 in Seifhennersdorf, Germany. The state of Saxony officially closed the Seifhennersdorf Middle School in 2012 after only 38 students registered, two short of the 40 the state required to keep the school open. Rather than agree to the school's closing, a group of parents and other volunteers have since assumed the duties of teachers and staff themselves and are trying to get recognition of their "illegal" school through a court case that now lies with Germany's Federal Constitutional Court. Eleven 6th graders attend the school, even though the state does not recognize their enrollment. School closings across Germany have reached epidemic proportions with 6,100 closures between 2003 and 2013, due in large part to Germany's low birth rate, a phenomenon typical across much of Europe. In Saxony the low birth rate has combined with a steady migration of young people to big cities and to western Germany and the number of schoolchildren has fallen by close to 50% and led to the closure of 1,000 out of a total of 2,500 state schools since 1989. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Учебни помагала

Не бързайте с купуването на ненужни помагала, защото всеки учител има своите специфични изисквания. В повечето случаи касиерът събира пари от целия клас и се прави една обща поръчка, за да се вземе групова отстъпка. А и доста от помагалата стават излишни, когато все повече от информацията е достъпна онлайн, под формата на приложения и сайтове, създадени специално с тази цел.

Дрехи и обувки

Колкото и да ви се иска да обличате детето си като принц/принцеса, основното облекло от първи до четвърти клас ще е анцуг, така че не се изхвърляйте в непрактични тоалети – има си време и място за тях. А има и училища, в които е предвидено огромно улеснение за родителите, а именно – униформата.

ученик

Пособия за писане

Ако детето ви е в първи клас, то няма нужда от химикалки, купете му само моливи. В повечето списъци присъстват пособиия за писане като маркери, тънкописци и т.н., които ще влязат в употреба чак във втори и трети клас.

Така наречените „важни“ пособия

Коректор – ако детето ви пише с молив, той ще му е напълно излишен. Освен това умните хора са изобретили триещата химикалка, малко по-скъпа е, но поне тетрадката му не прилича на латексовата стена у вас. Портмоне – ако сте решили да давате джобни на ученика, той със сигурност не ги слага в подобен аксесоар, а ги намачква в джоба си. Кутия за хранене – абсолютно ненужна вещ. Сандвичът за обяд може да се сложи в пликче, салфетка, да се завие във фолио и т.н.

дете, телефон

Технологични аксесоари

Всеки родител е наясно, че живеем в бума на технологичната революция и децата ни имат нужда от устройства, с които да са в час с модерните времена. Тъй като някои от учителите не разрешават на първокласниците да носят телефони в училище, ви предлагам да се спрете на умния часовник MyKi Touch, който е не само красив аксесоар за детето, а и носи спокойствие за родителя. Ако ученикът вкъщи е надраснал възрастта на часовника, можете да му вземете телефон – добър вариант е Samsung A6, който е със специален по-младежки дизайн. И това, което най-много ми допадна от всички технологични предложения, които извират около 15-и септември, е таблетът на Huawei, с който децата получават и едномесечен безплатен достъп до образователната платформа Уча.се. При всяко положение, препоръчвам да изберете достъпни и функционални устройства, с които вашият ученик да може да научава неща и да развива полезни умения. В момента има и доста предложения с отстъпки, от които може да избирате.

Тетрадки

По-добре не купувайте кашон с тетрадки за малките ученици, а ги подсигурете с пет по математика и пет по български език, защото в даден момент класната може да ви изненада и да прецени, че вашето дете е професор по краснопис и внезапно да въведе тетрадки с широки редове. Съответно, онези предишните стават напълно излишни. И тук новите технологии, приложими в образованието, биха облекчили значително вашия бюджет – един добър таблет например прави излишно голямото количество тетрадки.

Папки

Папките не са ви нужни, освен ако детето ви не е в прогимназия или не е изключително подредено. Колкото по-малко, толкова по-добре. Книжарници има на всеки ъгъл, когато му потрябва нещо и то е от изключителна важност за неговото успешно изкласяване, имате възможност да го купите на секундата. Не е нужно да се изхвърляте в покупките, по-добре изберете нещо, с което ще зарадвате първокласника. С ваша помощ добрият таблет или смартфон може да се превърне освен в забавление за свободното време и в отличен инструмент за интересно, бързо и съвременно учене. А това винаги е желан подарък.


Повече информация Виж всички