Как може бебе да се хвърля така във водата?!

| от MamaMia |


27-годишната Криста Майер от Колорадо Спрингс е майка на две момчета. Преди дни тя публикува видео в TikTok, в което се вижда как нейният по-малък син – 8 месечния Оливър, е хвърлен отвисоко в басейн от инструкторка по плуване. Видеото беше видяно повече от 51 милиона пъти в TikTok и събра още 20 милиона гледания в Twitter, където дори се превърна в нещо като меме.

@mom.of.2.boyssOliver amazes me every week! I can’t believe he is barely 2 months in and is catching on so fast. He is a little fish. ##baby ##swim♬ original sound – mom.of.2.boyss

Под видеото в TikTok, Криста пише:

„Всяка седмица Оливър ме изненадва! Не мога да повярвам, че е във водата от едва 2 месеца, а схваща толкова бързо. Той е малка рибка #baby#swim“

Причината за силния интерес към видеото е и в това, че много хора намират методите на школата за плуване за бебета Little Fins за противоречиви. Коментарите в TikTok са повече от 122 хиляди, като някои хора си правят майтапи, а други изразяват притеснение за малкото дете.

За сайта BuzzFeed Майер коментира, че осъзнава, че видеото е противоречиво и вероятно шокиращо за много хора.

„Много хора виждат, че едно дете е метнато във водата и си мислят: „Това не е хубаво! Не трябва да се прави така!“, казва тя. „Получих дори смъртни заплахи. Имаше хора, които ми казваха, че съм най-лошата майка на света, че навреждам на децата си, че ги травмирам.“

И двамата сина на Майер се обучават в училището Little Fins. За BuzzFeed майката обяснява, че това не са просто обикновени часове по плуване, а часове по плуване за оцеляване, предназначени за бебета и деца.

„Цялата идея зад това, което правим, е сигурността“, казва собственикът на Little Fins Лори Армстронг. „Обучаваме 8-месечните да оценяват каква е тяхната ситуация и да намират начин да излязат от водата. Знам, че изглежда като лудост.“

Армстронг е съдружник в училището от повече от седем години и тренира инструкторите си в продължение на месеци да провеждат специализирани часове за деца над 6-месечна възраст. Целта не е само да научат децата как да плуват, ами и да ги научат да се чувстват комфортно във водата, да ги научат как да се възстановяват и да излизат, ако паднат, както и да плуват по гръб.

Подобни програми, които разчитат на паметта на бебешките мускули от времето, прекарано в утробата, съществуват от десетилетия, но винаги са имали критици. Британско изследване от 2017-а година, цитирано от BuzzFeed, твърди, че практиката е травматична за бебешките мозъци. В същото време Американската педиатрична академия през 2000 година обявява, че няма данни, че подобни програми увреждат детето или крият риск от удавяне. Според изявление от миналата година на Американската педиатрична академия, всяко дете под 1 година трябва да се научи да плува.

Много неправителствени организации в САЩ са съгласни по този въпрос и смятат, че децата трябва да бъдат научени на сигурност във водата и умения за плуване от най-ранна детска възраст.

Според Джени Бенет, съдружник в Parents Preventing Childhood Drowning, цитирана от BuzzFeed, децата трябва да започнат да се обучават в плуване в момента, в който започнат да стават подвижни – при някои деца това е дори преди 6-месечна възраст, казва тя. „Ако могат да пълзят, значи могат и да плуват във водата“, казва тя.

Американската организация Infant Swimming Resource също е съгласна с твърдението и добавя, че през последните 50 години те са обучили 300 000 бебета и деца да плуват, и са документирали 800 случая, при които усвоените умения са спасили живота на децата.

Според Армстронг е притеснително, че толкова много хора се шокират от видеото, качено от Майер. Тя обяснява, че има причина инструкторите в училище Little Fins да използват този метод.

„Когато децата падат в дълбока вода, често не е красиво. Често е много дезориентиращо. Те трябва да се научат да излязат бързо и да се възстановят сами“.

От училището обясняват и че бебетата определено не се научават да излизат сами от водата от първото хвърляне, затова те предварително ги подготвят.

Армстронг предупреждава, че тези уроци се правят само от инструктори и е важно никога да не се практикуват подобни упражнения от родителите.

Всъщност Мейер публикува и още едно видео на своя по-голям син Джойс, също заснет в Little Fins. Това видео също има милиони гледания в последните дни:

@mom.of.2.boyssone of the best decisions I ever made was putting Jayce in swim classes. Gives me a peace of mind my child is safe around water.♬ Seven Nation Army [Remix] ( Battlefield 1- Trailer Music) – The White Stripes


Някои от коментиращите обаче продължават да изпитват съмнения в необходимостта бебета да бъдат хвърляни с такава сила във водата. Други ръководители на училища по плуване обясняват, че имат много по-внимателен и грижовен подход към бебетата.

Майер обаче твърди, че е напълно спокойна за уроците и знае, че те са в контролирана среда и се провеждат от сертифицирани инструктори. „Чувствам се сигурна, когато децата ми са около водата и могат да оцелеят сами.“