Как да не обличаме детето като за селски панаир

| от Антония Василева |


Най-важното за децата е да са здрави и радостни, да ги възпитаваме добре, да растат добри и да развиват компетентности спрямо възрастта си. Хубаво е да са удобно и адекватно облечени. Модата не е важна, но все пак има някои визии, които е добре да им спестим. Защото както е казал класикът: „В човека всичко трябва да бъде прекрасно“. А кое е обратно на прекрасното?

Момчета

Времената на моряшките костюмчета и малкия лорд Фаунтлерой са отминали. Момчетата се движат, тичат, ритат топка, карат колело и е важно да са удобно облечени. Но и в удобството трябва да теглим някъде чертата. Анцугът безпорно е много удобен и практичен, но не е легитимно облекло за всеки ден. Да повторим старото, многократно повтаряно правило: анцугът е дреха за спорт и за нищо друго. Точка.

Потник

Потникът е елемент от бельото, може да се носи под блузата зимно време. През останалото време стои добре само на италианските мафиоти от филмите (те ходят по потник само вкъщи) и на Брус Уилис. Така и трябва да бъде.

Футболен екип

Футболният екип е облекло за футболното игрище, не за всеки ден. Той е грозен и неподходящ, понеже е от полиестер, който запарва. Това че синът ви мечтае да е като Меси или Роналдо, не значи, че трябва да е облечен като Меси или Роналдо на терена.

Освен това футболистите знаят защо приличат на рекламни пана и защо на всеки квадратен сантиметър от дрехите им има маркетингово послание. На вашето дете никой не му плаща да рекламира авиолиниите на Арабските емирства или нещо подобно. Ако нещо трябва да попиете от посланията на световния футбол, нека е призивът да не сме расисти.

Момичета

Елза и Ана, Долче и Габана

Елза и Ана са момичешкият еквивалент на Меси и Роналдо… Да, „Замръзналото кралство“ е пример за успешно проведен маркетинг, но това че дъщеря ви примира по двете принцеси, не значи, че трябва да е с рокля на Елза и Ана, раница с Елза и Ана, маратонки с Елза и Ана… Тъпо е, грозно е и е изпълнено от евтина изкуствена материя, която спарва. Колкото до Долче и Габана, те наистина правят и детска модна линия, но тя е предназначена за деца от богати, старомодни католически италиански семейства.

Шаферска рокля

Почти всяко малко момиче примира по „принцеските“ рокли, тип сметанова торта… Те имат своето място на сватбата на братовчедката от Негован, на прослушване за млади таланти или вкъщи пред огледалото…

Магазините днес предлагат достатъчно възможности момичето да е облечено хем готино, хем удобно. Няма нужда да ходи на детска градина като малката булка от индийския филм.

Анцуг

Това е другата крайност… Смятате, че роклята с буфани, волани и пайети е кичозна и непрактична, но това не е повод да облечете дъщеря си като телетъби.

Златни обички

Златните треперушки, скъп спомен от баба Гинка, са мила семейна реликва, на която мястото й е в плюшена кутийка в някое чекмедже, а не на ушите на двегодишно дете.

Татуировки, обрязване на краекожие, пробиване на уши са все решения, които човек трябва да взема за себе си тогава, когато е достатъчно зрял, за да го стори. Не е ваша работа да решавате вместо дъщеря си дали ще си пробива ушите. Освен това е селско. Обичките на тригодишно дете са ясна индикация, че или сте отскоро в големия град или сте илюстрация на тъжната максима: „По-лесно е да извадиш момичето от селото, отколкото селото от момичето.“


Повече информация Виж всички