Как да говорим с децата си за тероризма

| от Хрис Караиванова, по Independent |


За съжаление днес тероризмът започва да заема все по-голяма част от ежедневието ни. Хората се страхуват да посещават обществени места, да пътуват, да живеят нормално. Всички живеем с притеснението, че нещо може да се случи и на наша територия.

Тази промяна в мисленето, в плановете ни за настоящето и бъдещето, несъмнено се отразява и върху нашите деца. Те също са свидетели на сериозните терористични атаки и на международния отзвук след това. Ето защо е важно в един момент да им обясните какво всъщност се случва в този наш объркан свят, без да ги плашите неоснователно.

Разбира се, децата на различна възраст приемат информацията по различен начин, така че е въпрос на лична преценка и такт да изберете точно какво и колко да им разкажете.

“Не отлагайте да кажете на децата си“, съветва Харолд Коплевич от Child Mind Institute в Ню Йорк пред Time, след атаките в Париж през 2015 г.

„Много вероятно е детето ви да чуе какво е станало и е най-добре информацията да дойде от вас, за да можете да отговорите на въпросите му, да дадете фактите и да определите емоционалния тон“, споделя още Коплевич.

Тъй като днес, след атаката в Манчестър, темата продължава да бъде много гореща, британската благотворителна организация NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) публикува съвети за родителите, които искат да обяснят явлението „тероризъм“ на децата си. За нас, възрастните, тази тема също предизвиква огромен стрес и много въпроси, така че можем да си представим колко трудно и същевременно важно е за малките да осмислят случващото се.

Как да говорим с децата си за терористичните атаки:

1. Изслушайте внимателно страховете и тревогите на детето си
Решаващо в разговора ви е да направите така, че притесненията на детето ви да бъдат чути и в никакъв случай подминати – щом веднъж разберете от какво се притеснява детето, ще знаете как да го успокоите.
Приемете страховете на детето за реални, вместо да го карате да се чувства глупаво или уплашено.

2. Дайте му увереност и спокойствие
NSPCC съветва да избягвате сложните и обезпокоителни обяснения, които могат да направят децата още по-уплашени и объркани. Вместо това, уверете ги, че всичко е наред и ги успокойте. Важно е да напомняте на децата, че са в сигурни ръце.

3. Помогнете им да намерят подкрепа
След атентата в Манчестър, във Великобритания е открита безплатна денонощна телефонна линия, наречена Childline, с цел децата да могат да говорят с някого за тероризма напълно конфиденциално.

Разбираемо е, че по-големите деца, близо до или навлезли в пубертета, имат много въпроси и колебания, но пък по-трудно споделят с родителите си. Ето защо говорителят на NSPCC казва: „Нашият съвет за всяко дете или тийнейджър, разстроен или притеснен от новините напоследък, е да се обърне към възрастен, на когото има доверие – родител, учител или Childline”.

Тъй като у нас няма открита такава линия, а вие чувствате, че не успявате да обясните ситуацията на детето си, както ви се иска, обърнете се за подкрепа към училището, където то учи, към роднина, с когото то обича да общува и споделя, или към приятелско семейство.


Повече информация Виж всички