Длъжни сме да отглеждаме малкото дете в безопасна среда!

| от Милен Антиохов |


Да, да, точно така! Защото – ако сме отговорни и любящи родители – трябва да помислим за здравето, най-вече за физическото здраве, на детето ни. Все пак за психическото и емоционалното има достатъчно терапевти и като порасне, да ходи колкото иска (ако иска), то ще си реши. Но тук и сега ние сме тези, които трябва да го отгледаме в пълна безопасност, за да е добре детето ни, да расте здраво и защитено. Така и на нас, тревожните и полуистерични родители, вече ще ни е малко по-спокойно за него.

Следвайте тези 5 основни правила:

1. Екранът – най-добрият приятел на детето

На човека най-добрият приятел е все още кучето. Но на малкия човек не е. За детето може и да е забавно да си играе с него. Но я питайте кучето – то не обича чак толкова да бъде скубано, да му се бърка в носа и да бъде яздено. Затова пък всеки един таблет, смартфон, телевизор, лаптоп, настолен компютър и дори тамагочи е прекрасно другарче за нашето съкровище ненагледно. Опиянено, изцедено от шаренийките в екрана, хлапето няма да има време и сили за никакви белѝ, нито пребивания и каквито и да било опасни активности. Не ограничавайте времето му с устройството – колкото повече, толкова по-дълго малкото ще е защитено.

2. Училището – враг номер 1 и 2

Къде се разпространяват вирусите най-агресивно? Налага ли се тогава да обяснявам защо, в името на най-скъпото си същество на света, трябва да го държите настрана от присъствие в училище? Просто е: за да не хваща вируси от съучениците – не ходи на училище! И още едно въпросче: къде най-много бият децата? Ами да, пак в училището: от по-големите и дори от „приятелчета“ (пък и от някои учители по физическо). Разпознайте навреме този враг и опазете детето си здраво и небито!

3. Приятелчетата – къш!

За какво са му на едно малко дете приятели?! За да имитира тъпотиите им и да се заразява от тях с вируси! Ако спазвате правила 2 и 5, най-вероятно то няма да има как да се сприятелява ненужно, но все пак бъдете нащрек. Например – предупреждавайте гостите ви да не водят децата си с тях.

4. Домашните любимци – домашни заплахи

Никакви животни вкъщи! Някой многознайко ще каже – ама котката и кучето, като имат всички ваксини и т.н., са безопасни. Да, добре. Ами котката и кучето, като си ближат дупето и после ви ближат детето по лицето? А ако го ухапят?! А зайчето и хамстерът като се издрискат на пода, и хлапето реши, че е намерило вкусни бонбонки или Нескуик топчета? А изпаренията от зелената гняс в аквариума на рибките? Бъдете осторожни и премахвайте всякакъв вид домашни животни! Пръскайте редовно срещу мухи, комари, акари, паяци, хлебарки, миризливки, пеперуди, мишки и врабчета. Друг умник може да се опита да опонира с нещо за имунитета на детето, но аз ще го прекъсна – вие трябва да сте напълно луди, за да разчитате на имунитета на детето си! Добре че имаме всичката фармацевтика на наша страна.

5. Природата – на картинка

Да уточним – природа е всичко извън апартамента ви. Така че дръжте питомника си далеч от всякаква природа. В калта, локвите, пясъка и тревата – където по някаква причина всички малки деца желаят да прекарват време (че и се забавляват, странни са!) – дебнат опасни бактерии, страшни насекоми, змии и жаби. Но дори и разходка навън, до площадката, до пързалката е крайно рискована – заради цялата мръсотия навсякъде, заразните повърхности и издишаните гадости, уличните котки, болните гълъби, автомобилните газове, алергиите от цъфтежите, изплютите дъвки и фасове, летящите из въздуха косми, пърхот, люспички от кожа от непознати хора… ще ми се разкървят пръстите от клавиатурата, ако трябва да опиша всички опасности в природата. Природата може да бъгне здравето на детето ви необратимо, така че нека досегът с нея бъде само на картинка и в краен случай – през прозореца (затворен!) на колата.

Успех!

Вижте още: 

„Може да паднат от дървото!“: Защо не вярваме в децата си