Децата могат да пресичат безопасно улица чак когато навършат 14 години

| от MamaMia, по БТА |


Децата могат да пресичат безопасно натоварена улица чак след като навършат 14 години, защото когато са малки възприятията и двигателните им умения са недостатъчни, съобщи в. „Дейли мейл“.

За да развият тези умения, са им необходими повече от 10 години.

Учените от университета на Айова са работили с деца на шест, осем, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни. Всеки участник е бил изправен срещу серия от автомобили, движещи се с 40 км/ч., каквато е обичайната скорост в жилищни райони. Превозните средства са преминавали на интервал от две до пет секунди.

Резултатите показват, че при такива условия 6-годишните попадат в инцидент 8 процента от времето, 8-годишните – 6 процента, 10-годишните – 5 процента, 12-годишните – 2 процента. При 14-годишните и възрастните няма инциденти. Дори най-малките деца са пресичали улицата бързо като възрастните, което означава, че скоростта на ходене не е причина да бъдат блъснати от кола.

Децата се затрудняват от две променливи при решението дали да пресичат. Първата са възприятията – как преценяват разстоянието между два автомобила, скоростта на идващата кола и разстоянието й от мястото за пресичане.

Малките деца трудно взимат правилно решение за тези неща. Втората променлива са двигателните умения – колко бързо стъпват от тротоара на улицата, след като е преминала кола. Те не правят това с точността на възрастните и им остава по-малко време за пресичане.