Дебелите дрехи са обида за вашето дете

| от Мария Панайотова |


Най-голямата обида за един подрастващ осмокласник е да му предложиш да си обуе дълъг панталон, защото вече е ноември, а навън е 12 градуса. С допълнителното спадане на температурите, аргументите на родителите се увеличават, но навлизащия студент фронт сякаш остава незабелязан за децата. Зимните обувки не са „яки“, казва шестгодишната ми дъщеря, която държи да носи розови маратонки и светли якета.

„Ти ми прокле живота с това яке“ е любимата ми реплика, повторена десетина пъти от дома до близката детска площадка. Последва театрално представление на доста добро ниво, придружено от рев, истерия, крясъци и хвърляне на якето на земята. Отбраната публика от зяпащи родители гледаше недоумяващо какво толкова му направих на това дете, докато аз упорито се опитвах да обясня, че не е толкова важно какво яке носиш, а дали си добър човек.

Но, според дъщеря ми, ако не носиш хубави дрехи и обувки, другите няма да са ти приятели.

И тук няма аргументи, които да победят желязната детска логика. Най-вероятно не помага и факта, че Елена има няколко якета, като едни се носят до скъсване – като прекрасното кожено яке, а други не са обличани нито един път.

Аз не се отказах и се опитах да обясня, че има деца, които нямат и една връхна дреха. Но състрадателната душа на дъщеря ми щедро реши просто да им подари якето, което тя не иска да носи.

Така разправиите какво ще облека и аз тези пуловери, дебели панталони и грозни руски шапки няма да ги сложа, стават ежедневие. Когато аз бях ученичка, но вече в гимназията, беше модерен слоганът „Гъзар бъди, от студ умри“. Днес, когато гледам капризите на дъщеря ми, си спомням този слоган. За съжаление, характерните за тийнейджърството капризи и опърничав инат, започват още в предучилищна възраст, съществува бебешки, детски и не знам какъв си пубертет. Кола маската се практикува още в пети клас и по-нататък ме е страх да продължа със списъка на постиженията на бързо порастналите.

Пипи Дългото чорапче имаше едно хапче, което помагаше „никога да не порастна“. Дали не се намира някъде он-лайн, бих купила веднага десетина опаковки, за всеки случай.