Да възпиташ добро дете със старите методи… поне така предлага Харвард

| от MamaMia |


Много родители са вече уморени уморени да слъчат как технологиите ще „развалят“ тяхното добро дете. Майките и татковците в дигиталната ера са добре запознати с нарастващата конкуренция за вниманието на децата. Все пак самите те са непрекъснато бомбардирани при всяко с авангардни идеи и с нови и нови съвети за отглеждането на страхотни деца. При всеки скрол, при всяко влизане в социална медия.

Незавиисмо колко луда и хатоична може да е модерността, основите на отглеждането на добро дете не са се променили кой знае колко.

Родителите искат децата им да постигнат целите си и да намерят щастие, но изследователите от Харвард смятат, че това не трябва да става за сметка на добротата и съпричастността. Казват, че няколко стари изпитани и верни стратегии остават най-добрите начини да оформите децата си в морално почтени и целенасочени хора, каквито искате да бъдат.

Прекарвайте време с децата си

Това е в основата на всичко. Прекарвайте редовно време с децата си, задавайте им отворени въпроси за тях самите, за света и как го виждат. Активно слушайте техните отговори. Не само ще научите всякакви неща, които правят детето ви уникално, но и ще му демонстрирате как да проявява грижа и загриженост към друг човек.

Изговаряйте нещата от значение

Според изследователите, повечето родители и попечители твърдят, че грижата за децата им е основен приоритет. Често обаче децата не чуват това послание. Така че не забравяйте да има го кажете. Консултирайте се с техните учители, треньори и гледачи за наблюдения как детето ви се справя в екип. И дали казва ясно и навреме какво мисли и какво иска.

Учете ги как да взимат решения

Преведете ги през процесите на вземане на решения. Не забравяйте да им обърнете внимание, че е нужно да вземат предвид хората, които биха могли да бъдат засегнати. Например, ако детето ви иска да напусне спорт или друга дейност, насърчете го да идентифицира източника на проблема и да обмисли ангажимента си към отбора. След това им помогнете да разберат дали отказването всъщност решава проблема.

Наблягайте на взаимопомощ и благодарност

Проучванията показват, че хората, които имат навика да изразяват благодарност, са по-склонни да бъдат полезни, щедри, състрадателни и прощаващи – и също така е по-вероятно да бъдат щастливи и здрави. Така че е добре родителите да разпределят задачите в семейството между всички. А също и да молят децата да помогнат на своите братя и сестри и да благодарят за всеки жест, дори и малък. А що се отнася до възнаграждаването на поведението на едно „добро дете“. изследователите препоръчват на родителите да поощряват само особени прояви на доброта. това е така с идеята детето да не свиква с мисълта, че за добрините се дължи награда. Добрините сами по себе си са наградата.

Валидирайте негативните им емоции

Способността да се грижиш за другите съществува у всеки човек. Когато изглежда, че липсва, тя е прикрита под натрупвания от гняв, срам, завист или други негативни чувства. Помагането на децата да назоват и обработват тези емоции и насочването към безопасно разрешаване на конфликти ще върне фокуса им върху това да бъдат грижовни индивиди. Също така е важно да поставите ясни и разумни граници, които те ще разберат, че са от любов и загриженост за тяхната безопасност.

Показвайте им голямата картинка

Почти всички деца съчувстват и проявяват грижа към най-близките си. Номерът е да ги накарате да се грижат за хора, които са социално, културно и дори географски извън техния кръг. Можете да направите това, като ги обучавате да бъдат добри слушатели, като ги насърчавате да се поставят на мястото на други хора и като практикувате съпричастност, като използвате обучителни моменти в новините и развлеченията.

Отглеждането на грижовно, уважително и етично дете е и винаги е било трудна работа. Но това е нещо, което всеки от нас може да направи. И няма работа, която да е по-важна или в крайна сметка по-възнаграждаваща.

Вижте още:

Дете без граници е като „луд с картечница“