Не, децата не са твърде малки да участват в домакинските задачи

| от MamaMia |


Домакинска работа. Децата не я харесват, освен ако не им се представи като игра. А родителите използват леките домакински задачи, за да получат допълнителна помощ в къщата, докато едновременно с това научават децата си на някои важни навици. Далеч назад сме оставили, надяваме се, времето, когато на детето в едно семейство, особено на момиченцето, се е гледало като на „мамина отмяна“. Това не значи, че домакинските задължения не могат да представляват съчетаване на полезното с приятното, стига да са правилно представени и съобразени с възрастта на детето.

Децата могат да започнат да поемат домакински задължения и дребни задачи още на две годинки. Има толкова много задачи, в които едно дете може да се включи, и то с желание и ентусиазъм. В зависимост от възрастта, тези задачи варират от събиране на играчките до обличане на пижамката само. Имайте предвид, че детето ви няма да знае как да свърши всички тези задачи веднага, така че ще бъдат необходими малко насоки. Да научите детето си да изпълнява леки задачи самостоятелно още в ранните си години ще помогне за цялостното му развитие в дългосрочен план, както и за самооценката му. Идеите за подходящи задачки варират спрямо възрастта.

2-3 годинки

  • Прибиране на играчките – Ако кажете на детето си „Обзалагам се, че мога да ги прибера по-бързо от тебе“, това ще направи работата по-скоро игра и по-забавна за него. Разчистването на играчки може да позволи на детето ви да обикаля из къщата, пренасяйки играчка по играчка в ръка, което помага за базовите двигателни умения. Подобрява и паметта чрез запомняне кое къде стои. Можете да си нарочите и определена песничка, която да върви със събирането на играчки.
  • Сортиране на дрехите по цвят – „Нека съберем всички сиви, всички сини заедно и всички бели заедно“ помага за сензорното развитие на вашето дете. Съсредоточете се върху един цвят, после върху следващ.
  • Следване на модели – Даването на указания на детето ви като „хвърли това в кошчето“ или „остави го до вратата“ му помага да се научи как да следва прости инструкции.От 2-3 години нататък децата обичат да копират това, което правят мама и татко. Тов е удачен момент детето да започне да учи домашните задължения. Нека присъства, докато вършите домакинската работа. Ако има малка метла или прахосмукачка играчка, може да ви копира наистина.

3-4 годинки

  • Работа в екип – Ако детето ви има брат или сестра или приятел, поканете ги да свършат заедно домакинска работа, като например да приберат играчките в коша  им за съхранение, или пък съдовете. Всяко дете ви носи по една вещ и като се редуват, те прибират всичко.
  • Редене на масата – „Ако аз оставям салфетките, ти трябва да сложите вилиците отгоре“, оставяйки детето ви да ви следва около масата, ще му помогне да разбере концепцията за подредба и ще развие пространственото му мислене. Вилицата отива върху салфетката или водата отива вътре в чашата.
  • Затваряне след себе си – Напомняяйте на детето да спуска капака на тоалетната след себе си, да затваря шкафовете, в които рови, контейнерите си за играчки. Използването на малки буркани или контейнери за съхранение на пастели, принадлежности за занаяти и малки играчки е добър начин да поддържате организацията и да помогнете на детето си да развие умения за сортиране.

4-5 годинки

  • Подготовка за детска градина и за излизане – Използвайте контролен списък с визуализации, за да помогнете на детето да се подготви сутрин. Снимките ще му помогнат да развие рутинни процедури за „самообслужване“ като обличане на пижама, ходене до тоалетна, миене на зъбите и подготовка за лягане, също и да започне да си изгражда представи за точност и време.
  • Рязане на храна – На тази възраст детето ви вече може да нареже храната си сам. Направете крачка назад и ги оставете да сипват, режат и дори пасират храна. Например, вашето дете може да ви помогне да пасирате банани за бананов хляб или картофи за картофено пюре.

5-6 годинки

  • Приготвяне на леко хапване – Вашето дете може да си вземе собствена закуска от хладилника, да подбере правилните прибори, да яде и да почисти след себе си само.
  • Ежедневни задачи – На тази възраст детето ви може да получи самостоятелни (макар и под вашия надзор) задължения. Достатъчно голямо е, за да храни кучето, да полива растенията или да бърше прах, освен ако не е алергично.

Има много задължения, които едно дете може да има, което всъщност му дава възможност да научи нови умения и да се наслаждава на самостоятелността си. Домакинските задачки позволяват на детето да практикува изпълнителни функции, двигателни, сензорни и комуникационни умения. Кой да знае, че задълженията са толкова полезни?! Може би повече за децата, отколкото за родителите.

Вижте още: 

Домашен любимец за детето: плюсове и минуси на различните животни