Да вършат ли домакинска работа децата?

| от Mamamia |


Много родители се чудят кога и колко домакинска работа е подходящо да дават на децата си за вършене. И изобщо дали трябва да ги карат да се трудят наравно с възрастните за поддържане на домакинството или да ги оставят „да имат детство“, необезпокоявани от задължения.

Отговорът е ясен: ако не искате да отгледате малки бейчета, които да не могат сами да се оправят с практическата страна на живота, трябва да ги научите да помагат. И да допринасят за доброто състояние на дома от възможно най-ранна възраст.

Всъщност това може да се случи по изключително спокоен начин, без излишен стрес и скандали – стига да започнете съвсем отрано.

Още като тодлъри (между 1 и 3 години) децата е добре да се учат да помагат из къщи под формата на игра. Нещо повече – на тази възраст много от тях намират за приятно да имитират дейностите по почистване на възрастните. Така отрано те ще свикнат и като по-големи ще могат да извършват по-сложни домашни дейности.

Споделянето на труда в домакинството учи децата на отговорност и на съзнанието, че заслужават своето място в семейството. И не на последно място – животът на родителите се улеснява значително, когато децата поемат някои елементарни домакински задължения, свързани с техния личен бит.

Майката като CEO

Важно е при изпълнението на домакинските дейности да се създаде рутина и организация. Децата няма да усвоят значението на ежедневните задачи у дома, ако те не се правят редовно, не се следят и поощряват. Важно е да се знае кой какво и кога върши, което изисква от родителите (и все още обикновено това е от майката!) известни мениджърски умения.

Добре организираното разпределение на задълженията помага на всички, особено ако семейството е по-голямо.

Кой какво може да върши се решава на базата на познаването на детето, на наклонностите и желанията му. Ако усещате, че то може да прави повече – дайте му още дребни отговорности. Има семейства, в които очакванията към децата се променят всяка година според това в кой клас е детето, а в други – според рождения ден. Родителите определят правилата, поощренията и евентуално – малките наказания за несвършена домашна работа.

Преди да започнете да възлагате задачите, предупредете отрано и планирайте седмица напред. Нека стане ясно, че всеки един в семейството ще има задължения, които ще бъдат едни и същи всяка седмица, а ако се променят, че бъде ясно от по-рано.

Списъците със задачи също са визуален начин децата да осъзнават какво са свършили и какво им остава. Така те ще научат по-бързо какво се очаква от тях и дома и скоро няма да имат нужда изобщо от списък, освен ако не настъпят промени.

Но най-мотивиращото за домакинската работа при децата са наградите.

Понеже е твърде вероятно да се сблъскате със съпротивата на децата (или тяхното забравяне и неглижиране на дейностите), е добре да се съсредоточите върху това, което би ги мотивирало. Което определено не са скандалите и напомнянията.

Даването на джобни пари при свършени домашни задължения е чудесен начин да мотивирате детето след определена възраст. Можете да плащате след всяко извършено задължение или да назначите седмична „надница“. Съответно и наказанието за несвършена работа може да бъде лишаване от джобни. Неслучайно този вариант мотивира най-добре тийнейджърите.

По-малките деца пък може да искат наградата си за свършената работа веднага. Давайте им малки играчки или лакомство, което не е обичайно за делничните дни.

За да ги мотивирате, можете да създадете и таблица с изпълнените задачи и срещу всяко постигнато задължение да им пишете червена точка или да им обещаете награда. Така по-малките деца, а защо не и тийнейджърите, ще могат да видят визуално какво ще получат, ако изпълняват домакинска работа.

Как да преценим колко домакински задачи е подходящо да извършва детето?

Ето една приблизителна таблица, създадена от Виктория Корнъл, автор за сайта TPR Teaching:

За съвсем малки деца (между 3 и 9 години) – подходящо е да започнете с едно, а по-късно и с две домашни задължения, които отнемат между 10 и 20 минути.

За деца на възраст 10 -12 години – от три до пет ежедневни задължения, които отнемат между 25 и 35 минути.

За тийнейджъри – те могат да вършат ежедневна работа по 40 и повече минути. Това ще им помогне и за организацията, когато започнат първата си работа.

Вижте още:

Експеримент „Сам вкъщи“! Какво правят момчетата и какво – момичетата? /+ВИДЕО/

А ето и каква домакинска работа е най-подходяща за изпълнение от децата на всяка една възраст:

За деца между 3 и 5 години:

Да прибират играчките си – това ще ги научи да слагат всичко на мястото му след игра. Така и ще разберат, че нещата са си техни, което създава отговорност към собствените вещи.

Да събират чорапите по двойки след изваждане на прането от сушилнята – това ще развие уменията за събиране на еднакви предмети на по-малките, а и е забавно.

Да забърсват мръсни повърхности – дайте им влажна кърпа, за да забърсват плотовете и масите.

Да почистват от прах, когато е лесно и на местата, които достигат.

Да хранят домашните любимци – това засилва чувството за отговорност и грижа за други живи същества.

За деца между 6 и 8 години:

Да слагат масата, както и да я вдигат след ядене.

Да поставят своите чинии и чаши в съдомиялната.

Да поливат цветята – след определена възраст желанието им да късат листенцата определено намалява.

Да си оправят сами леглата след сън.

Да сгъват прането, както и да поставят изпраните дрехи на място след това.

За деца между 9 и 11 години:

Да пълнят пералнята с цветни или едноцветни дрехи и да я пускат сами – първоначално с надзор.

Да хвърлят боклука.

Да пазаруват заедно с вас, спазвайки списък с покупки. Ако е безопасно могат дори да отидат да купят нещо от магазина сами, без надзор и помощ.

Да помагат за приготвянето на вечерята, след като им се обясни какво и как да направят. Те могат и сами да предложат и създадат вечеря за всички, което определено би ви улеснило.

Да подреждат сами стаята си, както и сами да изберат мебели за нея след ремонта.

Тествайте ги! Ще се окаже, че могат много повече неща, отколкото сте си мислели досега.

За тийнейджъри между 12 и 14 години:

Да косят сами ливадата – под наблюдение! Това е и чудесно физическо упражнение за растящото дете.

Да сменят чаршафите и калъфките за възглавници на леглата.

Да мият прозорци.

Да изваждат съдовете от съдомиялната и да ги подреждат.

Да поемат отговорност за личните си вещи, да подреждат своето пространство, да го държат чисто, проветрено и добре организирано.

За тийнейджъри между 15 и 17:

Да приготвят ядене сами регулярно.

Да се научат да готвят и пазаруват сами в определени дни на седмицата.

Да почистват подовете вътре и вън с моп и прахосмукачка.

Да подреждат гардеробите.

Ако ги научите на възможно най-много битови неща на тази най-късна детска възраст, си гарантирате, че когато се отделят от вас, няма да се налага да ви звънят по сто пъти за всяко най-елементарно нещо. И не само това – ще възпитате едни чудесни хора, готови за съжителство.

Вижте още:

Искате децата ви да успеят в живота? Давайте им домакинска работа


Повече информация Виж всички