Да пием ли пред децата?

| от MamaMia, по Guardian |


Пиете ли бира с приятели в градинката, докато децата ви си играят? Често ли отваряте бутилка с вино у дома, понеже какво друго ви е останало с две деца?

Ето че британският Институт по алкохола има неприятна новина за вас: какво пиете, колко често, какви количества, колко радост изразявате – всичко това има значение за отношението, което потомството ви ще развие към алкохола като порастне.

Според здравните власти на Острова „излагането на деца на събития, при които се консумира алкохол“ също може да повлияе поведенито на децата и алкохолните им навици.

Родителите смятат, че децата не обръщат внимание на пиенето на родителите си, но се оказва, че уви, не е така. Малките съкровища, които понякога са директната причина за прибягване до чашката, забелязват всичко.

Гадовете правят разлика между пийване за развеселяване и отпускане и яко целево покране. Едно на всяко пет деца се е чувствало засрамено от пиянството на родителите си. Други се оплакват, че родителите им стават свадливи и се карат с тях повече, когато са пили, а трети са щастливи, понеже мама и тате му отпускат края и не бързат да ги сложат по леглата.

Ако имате топла, близка връзка с децата си и ясни граници – какво според вас е приемливо и какво не – има вероятност децата ви да не се пропият отрано въпеки, че вие от време на време обръщате по някоя чашка. Сред съветите към родителите фигурират предудпреждения да не прославяте алкохола и ефектите му пред децата, също така да не се оплаквате шумно от махмурлука си пред тях – те може да си помислят, че той е естествена последица от пиенето. Също така се препоръчва да говорите за рисковете от алкохола.

Малко успокоение по темата внася професор Ингеборг Росоу от Норвежкия институт за изследване на алкохола и наркотиците. Тя е водеща на изследване на влиянието на родителското пиене върху децата и казва, че засега няма преки доказателства за ясна възка между пиенето на родителите и пропиването на децата в юношеска възраст.

„Независимо от събранните данни, не можем да направим сигурни изводи за влиянието на употребата на алкохол от възрастните върху децата. Рекламата и маркетингът на алкохола, натискът от връстниците и гените също влизат в сметката.

Въпреки това, родителите, които често пият пред децата си, могат да ги накарат да се чувстват несигурни и заплашени. Така че отнасяйте се отговорно и внимателно.“

Децата ви гледат.


Повече информация Виж всички