Бъдете като холандските родители и ще имате като холандските деца

| от MamaMia |


Мит или истина е, че холандските деца са най-щастливите в света? Данните на УНИЦЕФ сочат, че е реалност.

Холандска майка на име Кити разказва повече за това пред Your Modern Family. „Холандските деца спят по-дълго: средно два часа повече на нощ. Въпреки че това оказва огромно влияние върху тяхното поведение, то също така помага на родителите да получат почивката, от която се нуждаят. Така се подготвяме по-лесно за прекрасен ден, в който да учим децата да разчитат на себе си.

Когато гледам през прозореца на кухнята си в извънкласните часове, виждам идеалния пример за холандския начин на възпитание. Деца на четири години си играят отвън. Когато вървя през квартала, виждам групи деца, които тичат наоколо или играят на площадката.

По-големите деца се прибират с колело от училище, редовна гледка е дете да разхожда кучето си и да звъни на вратата на приятел от квартала. Родителите са вътре и се занимават сами, проверяват децата си средно на всеки 30 минути. Те им позволяват да играят с приятели, без да се ги контролират постоянно… Учат детето да бъде независимо, да решава проблеми и да разчита на себе си.“

Как холандските деца ги възпитават да бъдат самостоятелни

Холандските деца се възпитават да бъдат свободни и независими от ранна възраст. Много родители в Нидерландия вярват, че отглеждането на щастливи и разчитащи на себе си деца е най-висшата родителска цел. И ето как холандците постигат тази цел.

По-малко правила

Холандските родители нямат много правила. Повечето неща подлежат на преговори. Преговаярнето не се счита за нещо лошо, както е у нас. Малкото правила, които се създават обаче (като строго време за лягане и определено време за вечеря), са свещени. И с тези правила холандските родители са много последователни. Останалата част от семейния живот е проектирана в съгласие с всички членове на семейството, независимо колко малки са децата.

Даване на глас на децата

Даването на принос на децата в в решенията за техния собствен живот е важен (и понякога критикуван) холандски родителски принцип. На малките деца се дава избор между два вида зеленчуци; малко по-големите деца могат да избират какво да вечерят веднъж седмично.

Когато станат още по-големи, те могат сами да избират своите спортове, хобита и приятели. Да се откажеш от тренировки по хокей или да си водиш на гости приятелче, което вашите не харесват, е в реда на нещата за холандските деца. Така те научават последствията от действията си, без родителите им да се намесват. Макар и неохотно, родителите научават самите себе си да оставят на децата правото на грешки.

Без натиск

Изборите, които децата правят, рядко са поради родителско настояване. Децата могат да изследват собствените си страсти и дори училището не е област, в която родителите ще тласкат децата си до краен предел. Повтарянето на клас не е нещо, което е срамно в холандската култура, както и придобиването и усвояването на практически умения в в професионална гимназия (това, което навремето наричахме теникум), също не е.

Докато децата им имат представа за бъдещето, какво ги прави щастливи и как да се издържат финансово, родителите са доволни. И  знаят, че са свършили добра работа.

Съзнателни усилия за независимото поведение на холандските деца

Фактът, че холандските родители дават на децата си много свобода и пространство да правят собствен избор, не означава, че те не прекарват време с децата си. Повечето майки работят на непълно работно време, а повечето бащи работят четири работни дни или по-малко. Родителите полагат много усилия, за да ядат семейни ястия с цялото семейство. Независимост не е равно на липса на внимание. Напротив. Привързаността и близостта със семейството дава на децата усещането за сигурност, безопасност и увереност, така че да могат да правят смели крачки.

Качествено съвместно време

Освен факта, че много родители обичат да прекарват много време с децата си, тази инвестиция във времето е необходима, за да научи децата да станат независими. Кривата на обучение е бавна в началото, но се отплаща на по-късен етап. Много по-лесно е да помогнете на детето да облече якето си, вместо да го учите как да облече якето само.

Също така, да бъдете на разположение колкото е възможно повече като родител, ви позволява да отговорите на безкрайния поток от въпроси, които децата имат по време на своето пътуване, докато растат. Колкото по-добре родителите могат да помогнат на децата да разберат защо, какво и как, толкова по-бързо детето може да развие нови умения и да започне нови дейности. Първоначалната инвестиция на време и енергия е висока, но в крайна сметка се изплаща.

Всеки избор, който правите при отглеждането на деца, има своите предимства и недостатъци.

Най-важната полза от обсъдения по-горе подход е, че децата бързо стават самостоятелни.

Те изглежда имат много увереност и не се страхуват да говорят. Освен това, тъй като те са свикнали да правят собствен избор и тъй като са имали много възможности да изследват собствените си страсти и качества, става по-лесно по-късно в живота да направят образователен и професионален избор, който им пасва добре. Всичко това допринася холандските деца да са сред най-щастливите в света.

Вижте още:

Детето ви е самостоятелен човек – махнете се от пътя му


Повече информация Виж всички