Защо холандските деца са най-щастливите на света? Тайната знаят само холандските родители

| от Кристина К. |


При първото ми пътуване до Нидерландия се впечатлих от холандските семейства още на качване в самолета. Никога дотогава не бях срещала толкова висока концентрация на многодетни пасажери – повечето ми спътници бяха на борда с по две-три деца, дори забелязах едно семейство с цели пет дечица, две от които в количка. Голяма част от двойките изглеждаха мои връстници. Следващото, което забелязах, беше оглушителната тишина в самолета, изключително нетипична за повечето ми пътувания. Обичайната ситуация беше в превозното средство да се разнасят писъци, да се ритат седалки и задължително да се хрускат шумно различни, но крайно миризливи снаксове. Когато се огледах учудена наоколо, ме изненада още повече да наблюдавам спокойните усмивки и хармонията, която заобикалящите ме семейства излъчваха. Тези ми впечатления не ме напуснаха със слизането на летище Айндховен, напротив – засилиха се при престоя ми в страната и от всеки досег с местни хора.

В проучването си по темата за мистериозната хармония, която излъчват всички тези семейства, случайно попаднах на доклад на УНИЦЕФ от 2013 г., който твърди, че холандските деца са най-щастливите деца в света. Докладът е продължение на доклад от 2007 г., в който Нидерландия за първи път е посочена като отличен пример за детски просперитет. Обединеното кралство и САЩ са класирани на двете най-ниски позиции. Няколко други организации, включително Британската група за действие срещу детската бедност и Световният икономически форум, също са класирали холандските деца на невероятно високо ниво на лично щастие.

И така, как точно холандските родители отглеждат най-щастливите деца в света?

Ето какви тайни споделят Мишел Хътчинсън и Рина Мей Акоста, майки емигранти и автори на трудове в областта на холандското родителство, което създава тези толкова щастливи и спокойни деца:

Още от бебета децата спят достатъчно много.

През 2013 г. проучване от European Journal of Developmental Psychology изследва разликите в темперамента между американските и холандските бебета. „Холандските бебета се смеят, усмихват и обичат да се гушкат повече от своите американски „колеги“ бебоци“, заключават изследователите. Според проучването сравнително спокойното поведение на холандските бебета се дължи отчасти на по-регулиран график на съня и дейности с по-нисък интензитет. Известно е, че американските родители подчертават важността на стимулирането, излагайки децата си на голямо разнообразие от нови преживявания. Холандските родители, от друга страна, се фокусират върху ежедневните дейности у дома, като отдават значение на почивката и рутината. Родителите са безкомпромисни по отношение на светостта на съня. Освен това, добре отпочинали бебета означава и добре отпочинали родители. Изследванията показват, че холандците спят средно повече от всеки друг в света: общо осем часа и 12 минути всяка нощ.

Децата прекарват много време и с двамата си родители.

Още през 1996 г. холандското правителство предоставя на служителите на непълно работно време равни права с тези на пълен работен ден, проправяйки пътя за по-добър баланс между професионалния и личния живот. Културата на работа на непълен работен ден е друга причина, поради която всички тук са много по-щастливи. С 29-часови работни седмици Нидерландия има най-кратката седмица в света за бизнес професионалисти, според проучване на OECD от 2018 г. Почти половината от пълнолетното население на Нидерландия работи на непълно работно време, като 26,8% от мъжете работят по-малко от максималните 36 часа на седмица и 75% от жените работят на непълно работно време — и това е във всички сектори, от неквалифицирани работници до професионалисти. Повечето холандски татковци свиват работното си време на пълен работен ден само до четири дни. Това им позволява да отделят поне един ден седмично, за да прекарват достатъчно време с децата си. Това свободно време често се нарича „Пападаг“, което в буквален превод означава „Ден на татко“.

Няма натиск за високи резултати в училище.

От всички родителски решения, които трябва да вземем, изборът на училище изглежда е едно от най-фундаменталните. Но в Нидерландия не става дума само за високи средни оценки и елитни университети. Образованието се разглежда като път към благополучието и личностното развитие на детето. Има два вида холандски квалификации за висше образование: научно ориентирани степени, предлагани от университетите, и професионално ориентирани степени, предлагани от колежи. Не се нуждаете от конкретни оценки, за да получите прием в повечето програми – всичко, от което се нуждаете, е да издържите изпитите си в гимназията. „Училищата тук инвестират повече енергия в мотивация, отколкото в постижения“, споделя Руут Веенховен, професор по щастие в университета „Еразъм“, Ротердам.  И допълва, че „постижението е това, върху което се фокусират френските и английските училища, но нашите изследвания показа, че социалните умения са инструмент за щастието. Те са много по-важни от коефициента на интелигентност на човек.“

Родителите окуражават децата да изразяват мнението си от малки.

Всеки в семейството, включително и най-малките деца, имат думата. На възраст от три години вече е нормално да са развили адекватни езикови умения. След това идва научаването да формулират рационални решения. Основаното на преговори родителство не е за хора със слаби сърца и нерви. Може да бъде изтощително и търпението ви ще бъде изпитано. Като позволяват на детето да преговаря обаче, родителите му помагат да определя само своите собствени граници. Поставяйки под съмнение авторитета им, то просто се опитва да изрази това, което не му е приятно да му се случва. В по-късна възраст това умение е ценно за всеки човек. В тийнейджърските години например ще го улесни да устоява на социален натиск. Разбира се, има правила. Като родители обаче е важно да обясним позицията си ясно и детето да знае защо например е необходимо да си ляга навреме, а не когато си поиска, вместо да му кажем „хайде, марш в леглото и без повече приказки“ – холандският начин не е това.

Шоколадови пръчици всяка сутрин? (Вече чувам неодобрителни въздишки.)

Но ме изслушай. Има по-дълбоко значение зад шоколадовите пръски. Седането на масата като семейство, особено преди началото на деня, е рутина, която по същество определя холандския начин за семеен живот. Семейството не започва да яде, докато всички, включително децата, не са на масата. Това е знак на уважение. Всеки човек има значение. Според доклада на УНИЦЕФ 85% от холандските деца (на възраст между 11 и 15 години), които са били анкетирани, са казали, че закусват със семействата си всеки ден. Закусването не само се свързва с по-добро представяне в училище и намаляване на поведенческите проблеми, но изследванията също така установяват, че тази забавна семейна рутина насърчава семейните връзки, както и здравословното развитие на идентичността.

Всички, повтарям всички, карат велосипед.

Холандците не са големи фенове на колите. Поради равнинния терен и уредената инфраструктурна мрежа с удобни и безопасни велоалеи (в някой друг живот – и у нас!), колоезденето е най-практичният и ефективен начин за пътуване. Страната е доста дъждовна. Зимните температури са средно около два-три градуса и има силни ветрове. Въпреки че вятърът и дъждът често правят условията по-неудобни за колоездачите, холандците просто обличат себе си и децата си в топли дрехи, водоустойчиви палта и ботуши за дъжд. Колоезденето при всякакви метеорологични условия е наистина изживяване, което формира характера. Децата се насърчават да карат колело навсякъде и при всякакви метеорологични условия, защото това ги учи на смелост и издръжливост по един приятен, забавен и неусетен начин. Те научават, че животът не винаги е слънчев и пълен с дъги. Изправят се срещу дъжда, учат се да не се отказват. Съществува определена връзка между устойчивостта и щастието.

Като всички родители по света, холандците имат амбиции за децата си, само че амбициите са различни. Ако ние виждаме успеха като средство за щастие, те предпочитат да виждат щастието като средство за успех и като успех само по себе си. Щастието се счита за врата към самосъзнанието, вътрешната мотивация, независимостта, положителните връзки с общността. Ако това не е успех, то какво е?

Вижте още: 

На среща със скандинавец: Не е лесно и просто, като да ходиш с Влади