7 часа на ден в училище са много според българските деца

| от MamaMia |


На 20 ноември се навършиха 30 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето. По този повод Национална мрежа за децата организира за пета поредна година младежкия форум VOICE IT: Мнение от значение, на който бяха поканени ученици от цяла България.

Тази година темата на форума бе „Моят живот в училище“.

Освен младежи, на събитието присъстваха и учители от страната,както и представители на различни неправителствени организации.

Децата имат нужда да говорят за това, което се случва в училище, защото там те прекарват по голямата част от времето си.

Това бе един от ключовите въпроси,дискутирани по време на форума.

Младежите изразиха мнения и предложения как трябва да се подобри училищната среда. Според тях е необходимо да се въведе по-интерактивен начин за преподаване на учебния материалв училище, както и да има повече време за извънкласни дейности.

Преобладаващото мнение сред учениците е, че в момента материалът се преподава по труден за разбиране начин и това пречи на усвояването му. Те смятат също така, че имат прекалено много часове и не им остава време за извънкласни занимания.

Нямаме време за извънкласни дейности защото трябва да се подготвяме за училище. Там прекарваме 7 часа дневно“, изтъкна Митко на 16 години от младежка организация от Горна Оряховица. Според него трябва да се подобри и обстановката в училище.

Според учителите основен проблем е, че тяхната лична административна работа е повече от преподавателската.

По шестобалната система, те оценяват аминистративната си натовареност със седем. Учителите твърдят, че нямат възможност да се съсредоточават върху преподаването, а това е един от основните проблеми, които възпрепятстват усвояването на учебния материал.

Сред обсъжданите теми по време на форума беше и тази за учебните помагала и достъпа до тях. Учебниците от 1 до 7 клас са безплатни, но от 8 до 12 клас – не са. Според младежите учебниците са скъпи и не всички семейства имат финансова възможност да ги закупят.

По повод 30-годишнината от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето, от УНИЦЕФ се фокусират върху децата с различни възможности и се стремят към развиване на техните умения.

„Правата на децата са важни. Трябва да насочим вниманието си към правото на децата до образование.“ Това заяви д-р Джейн Муита, представител на организациятаза България.

Конвенцията за правата на детето на ООН бе разработена в адаптирана версия за деца и присъстваше като основна тема в представянето на всяка една организация.