15 предимства на децата с повече от един майчин език

| от Стела Христова |


Бях много скептична, когато за пръв път чух за родители, които отглеждат децата си да говорят два майчини езика. Направо да си го кажа, стори ми се снобария и изгъзица. Може би бях предубедена от личните си предразсъдъци към съответните родители, за които разбрах, че са се спрели на този начин на комуникация и възпитание. Е, човек винаги греши и винаги има какво да научи.

Способността да се говорят множество езици е изключително желано качество в свят, който става все по-мултикултурен и международен, особено когато двуезичието носи ползи на социалния, икономическия и интелектуалния фронт. Човек може да отгледа двуезично, дори ако семейството му не е двуезично – тоест двамата родители не са с различен майчин език един от друг.

Редовното излагане на децата на два, а защо не и повече, различни езика, води най-малкото до по-обемен речников запас. Езиковото развитие на детето се повлиява от качеството и съдържателността на езиковото въвеждане, което на ранна възраст се случва в рамките на семейството. Ползите от говоренето на повече от един език в детството не са една или две, а най-малко 15.

По-висока концентрация

И двата езика се борят за внимание в ума, когато двуезично дете говори. То трябва да избере единия език, веднага да потисне другия и бързо да превключва между тях. Това умение позволява на децата да се концентрират по-добре в натоварена класна стая и да блокират всички други маловажни звуци.

Аритметика и решаване на задачи

Децата, които говорят два езика, са по-внимателни, което ги улеснява при решаването на трудности, проблеми, задачи и казуси. Според изследване на психолозите Елън Бялисток и Мишел Мартин говорещите два езика деца категоризират предметите по форми и цветове по-лесно от техните едноезични връстници.

Творческа мисъл и формиране на хипотези

Тъй като мозъците им са свикнали да декодират и интерпретират два или повече езика, двуезичните деца по-лесно измислят и обясняват научни идеи.

По-развит речников запас

Благодарение на познанията си за звуци и времена, двуезичните деца се справят по-добре, когато започнат да четат и сричат ​​думи. В резултат на това те имат предимство пред другите ученици, когато започнат да изучават езици в училище. Изучаването на втори език подобрява способността на човек да анализира родния си език и разширява езиковите му хоризонти. Научаването на трети или четвърти език е по-лесно, тъй като разбира по-добре как функционира езикът и вече е придобил опит.

Тренировка за ума

Дори когато двуезичен млад човек говори на един език, и двете страни на мозъка му са постоянно внимателни и функциониращи. Когнитивният им капацитет е подобрен, тъй като мозъкът им е малко по-активен от едноезичния мозък. Фантастичен метод за поддържане на здрав и остър мозък е да научите нов език. Паметта също ще спечели от знаенето на много езици, а това е полезно, когатоо се чудим защо сме влезли в магазина, как се казваше този далечен познати или кой актьор беше в главната роля на известен филм.

По-добра комуникация

Децата, които говорят няколко езика, са усвоили уменията да слушат и разбират другите, което подобрява техните комуникационни умения. Това е по-скоро предимство от отглеждането в многоезична среда, където трябва да се обръща внимание и да се разбират гледните точки на другите.

Развиване на паметта

Двуезичното дете трябва да може да запомни много информация и да може да я представи при нужда, за да се включва адекватно в разговор. Това по-нататък помага на децата да запомнят важна информация като дати, упътвания, както и училищната им работа.

По-бързи реакции

Забелязвали ли сте някога колко бавно могат да реагират децата на молби и въпроси, или пък в напрегнати ситуации? Изучаването на няколко езика кара мозъка бързо да превключва между тях в зависимост от човека, с когото говорим. Мозъкът свиква с по-бързи реакции и в резултат на това се съкращава времето му за отговор на ситуация.

По-високо качество на социалния живот

Способността на детето да взаимодейства по-добре с другите отваря цяла нова вселена, когато то говори втори или трети език. Да можеш да говориш с хора от различни култури помага да се разчупи ледът и изгражда лична увереност. По-добрата комуникация с членове на семейството, които са от различна култура, ако има такива, също е от полза. Многоезичността открива на човек нови хоризонти към много традиции, концепции и гледни точки от различни цивилизации. Въпреки че придобиването на втори език не е необходимо за изучаване на различни култури, това дава възможност за по-завладяващо и автентично изживяване.

Непредубеденост

Многоезичните деца са по-адаптивни и отворени, тъй като вече са изложени на различия, разнообразие и толерантност. Освен това те са по-приемащи и разбиращи към другите хора, което води до състрадание и емпатия.

Академично преимущество

Двуезичните деца обикновено се представят по-добре от едноезичните деца в различни академични области, според проучвания. Двуезичието има предимства, които могат да продължат много години, включително подобрения в когнитивното развитие на детето, социалните умения, грамотността и емоционалните умения.

По-лесно пътуване

Ученето на езици е от съществено значение, ако човек пътува по света или иска да го прави. Когато няма езикова бариера, пътуването е много по-приятно и лесно. Можете също така да имате по-автентично и завладяващо изживяване. По маршрута можете да общувате директно с местните жители и да създадете повече приятели. Предимство е да можете да попитате за упътване, когато се изгубите, и да знаете каква храна да поръчате, без да се позовавате на снимки.

Конкурентоспособност на пазара на труда

В зависимост от езиците, които човек говорите, изучаването на втори език може да увеличи възможностите за работа. Значението на комуникацията на работното място е довело до увеличаване на броя на компаниите и неправителствените организации, които дават на двуезичието висок приоритет, особено тези с международни операции. Знам, може би звучи твърде рано да мислим за работа и пътувания, когато говорим за невръстно дете, но колкото по-рано и по-естествено свикне с общуването на различни езици, толкова по-леко ще му бъде по-нататък, а и няма да се наложи да възприема езиковото обучение като допълнителна тегоба или досадна задача.

Повече културна грамотност

Отглеждането на децата ни двуезично може да им помогне да разпознаят стойността на своята култура и наследство, както и да развият по-силно самочувствие. Това е прекрасен подарък, който можем да направим на децата си, особено ако езикът, който се говори у дома, е различен от този, който се преподава в училище. Просто владеенето на втори език значително ще помогне да насърчим децата си да го усвоят също.

Ментално здраве

Според скорошни изследвания двуезичните хора имат мозъци, които остаряват по-бавно и следователно тези хораводят по-дълъг и пълноценен живот. Да бъдеш многоезичен може да предотврати мозъчни състояния като деменция и Алцхаймер и това вече е широко приет факт. В ранна възраст усвояването на два езика е толкова естествено, колкото и ученето как да ходиш или пълзиш.

Децата, които научават умения за декодиране на един език, лесно ще превеждат на различни езици Мултикултурното родителство може да не е най-лесното за майките и бащите, но носи много предимства за децата.

Вижте още: 

Ауу, детето ми не иска да чете книги – ами сега?!