10 изумителни неща, които не знаете, че сте наследили от родителите си

| от Росица Гърджелийска |


Имаш зелени очи като мама и дълги крака като тате. Наследяването на всеки физически признак от родителите, като копие на гените им, само по себе си е невероятно.

Но какво друго получаваме като наследство от предшествениците си?

1. Високи нива на холестерол

Много хора са убедени, че високите нива на холестерол са свързани с онова, което ядем. Ако искаме да живеем дълъг и щастлив живот, трябва да ядем плодове и зеленчуци и да спортуваме често – или поне така се вярва.

Оказва се обаче, че високите нива на холестерол зависят не от начина на живот, а от гените. Един на всеки 500 човека има генетична мутация, в следствие на която се увеличава задържането на холестерол в кръвта. Затова и дори да не ядат нищо друго, освен зеленчуци, тези хора ще имат високи нива на жизненоважния липид в организма.

2. Петнистото оплешивяване при мъжете идва от майката

Един от гените, които играят важна роля при оплешивяването се намира в X-хромозома. Мъжете го наследяват от майките си. Но не бързайте да обвинявате само нея за оредяването на косата си – има и други гени, които са важни тук,а някои от които идват и от бащата. Също така средата, в която живеете, е от голямо значение за увеличеното падане на косата.

3. Академичен успех

Когато една майка се кара на детето си за това, че има 2 на контролно в училище и отбелязва, че тя се е справяла много по-добре по този предмет… Всъщност, тя има право. 55% от академичния успех зависи от генетичното ни наследство. Хиляди гени са пряко отговорни за това колко добре се справяме в училище. Така че, ако родителите ти са показвали завидни способности в училище, значи имаш голям потенциал.

4. Любовта към кафето

Пиете ли много кафе? Виновни са гените! Учени провели сравнително проучване между хора, които не могат да живеят без кафе и такива, които могат. Оказва се, че онези, които нямат толкова силна нужда от кафе, притежават специфична група от гени, които им позволяват да разграждат кофеина по-бавно. Това означава, че те не изпитват голяма нужда да пият кафе редовно, за да получат бърза доза енергия.

5. Възрастов тип диабет при млади хора

Диабет тип 2 обикновено се развива при по-възрастни хора. Но понякога се проявява и при деца и подрастващи с активен живот. Това е познато с названието възрастов тип диабет при млади хора и причината за появата му е генетична мутация, въпреки че лоша диета и начин на живот също могат да изиграят важна роля.

6. Далтонизмът идва от майката

Неспособността да се разграничават определени цветове е нещо, което човек получава с гените. Като цяло от далтонизъм страдат основно мъжете и този ген идва по линия на майката. Това се случва, защото дефектът на единствения мъжки X-хромозом не може да се замени от друг, докато при жените има „спешен“ X-хромозом, който идва от бащите им.

7. Непоносимост към лактоза

Може да звучи странно, но 65% от възрастните хора имат понижена способност да преработват лактоза или млечна захар и това се дължи на определен ген. Когато детето е още малко и се нуждае от мляко, за да оцелее, тялото създава ензим за преработка на лактозата. Но когато това дете порасне, способността да се преработват млечни продукти намалява. Така единствено шепа хора запазват гена си за поносимост към лактозата и могат ефективно да преработват млякото без да имат проблеми, независимо от възрастта.

8. Умението да шофираш

Онова, което много от нас предполагат подсъзнателно, най-накрая се потвърждава от науката – не всеки има заложбата да кара кола. Може да научиш всички правила на пътя и да преминеш успешно изпита, но ако имаш гени, които въздействат върху пространствената ти ориентация, върху скоростта на реакциите ти или върху паметта ти, тогава все пак може и да се окаже лоша идея да сядаш зад кормилото. С такива гени имаш по-голяма вероятност да се разсееш и съответно да увеличиш риска от инцидент. Учените смятат, че неподходящи за шофиране ген могат да се намерят в поне 30% от населението.

9. Късогледството

Вероятността човек да развие късогледство също е наследствена. Ако и двамата родители са с подобен проблем, тогава детето има 50% шанс също да го развие.

И все пак не може да обвиняваме гените за всичко. Хората, които прекарват възможно най-малко време пред компютъра и натоварват очите си минимално, имат по-малък шанс да развият късогледство.

10. Популярност

Тайната на популярността на даден човек, също се крие в гените. Учени от Харвард стигат до това заключение след дългогодишно проучване. Теорията им е, че в зората на човешкото съществуване хората, които са притежавали ценната информация къде има източници на храна или къде дебнат различни видове опасности, постоянно са били в центъра на вниманието на групата. Тези хора са предали своите гени на потомците си. Онези, които са наследили гените, са по-популярни сред връстниците си и всеки иска да е приятел с тях.