„Подземната железница“ спечели наградата „Пулицър“ за литература

| от MamaMia, по БТА |


Книгата „Подземната железница“ от американския писател Колсън Уайтхед спечели наградата „Пулицър“ за литература на церемония в понеделник.

Романът, комбиниращ въображение и брутална реалност, е първото произведение от 20 години, което е лауреат на Американска литературна награда за роман и на наградата „Пулицър“. В него авторът съчетава фантазиите си с прекалено правдоподобна история за бягството на едно младо момиче от робството на плантациите.

Пиесата „Sweat“ на Лин Нотидж спечели „Пулицър“ за драма. Сюжетът й проследява как закриването на завод в Пенсилвания води до разпадане на приятелства и семейства, както и до опустошителен цикъл на насилие, предразсъдъци, бедност и наркотици. Постановката отбеляза дебюта на своята авторка на Бродуей, както и втората й награда „Пулицър“. Първата тя получи за пиесата „Разорени“ през 2009 г.

„Наблюдавах как бедността и икономическата стагнация започваха да променят нашата американска действителност и как културата нададе вик. Много съм поласкана. В момента съм малко замаяна“, каза Лин Нотидж, след като й връчиха наградата.