Фенове честваха 20-годишнината от публикуването на първия роман за Хари Потър

| от MamaMia, по БТА |


Вчера в Единбург, където писателката Джоан К. Роулинг приключи работата над сагата си за Хари Потър, пристигнаха много фенове на момчето с магьоснически способности по случай 20-годишнината от публикуването на първия роман за приключенията му – „Хари Потър и философският камък“.

Сложила на главата си шапка като тази от училището Хогуортс, посещавано от Хари Потър, Кимбърли Бест е дошла от Тейн в Шотландия, за да се полюбува на първото издание на първия роман от поредицата, дарен от Роулинг на Националната библиотека на Шотландия.

„Голяма фенка съм на Хари Потър – увери 24-годишната Кимбърли. Тя поясни, че седемте романа от сагата са й помогнали да се справи с трудна ситуация.
37-годишната Ерин Джонстън, която е родом от Далас, Тексас, пък размахваше магическа пръчка. „Прочетох първия роман от сагата преди 20 години – каза тя. – Бях в университета и останах очарована.“ 9-годишната й дъщеря Джордан наскоро научила за приключенията на Хари Потър посредством адаптираните по сагата филми. Тя носеше шал от дома Грифиндор в Хогуортс и магическа пръчка в ръка.

Джоан Роулинг отбеляза годишнината от излизането на първия роман от сагата с туит, с който благодари на читателите, задето са превърнали литературната й творба в планетарен хит. „Преди 20 години свят, в който живеех самотно, се откри за всички“, е написала Роулинг. „Това бе прекрасно, благодаря.“