„Чудният нов свят“ – стиймпънк в книга за деца

| от MamaMia |


„Ръждив се пробуди. За кой ли път сънуваше хора и все не можеше да проумее какво точно е сънувал. Самият той бе мъничко създание от очукан метал – не по-голям от разперена човешка длан. Странна работа. Защо ли толкова се вълнуваше от съдбата на изчезнали великани?“ 
из „Чудният нов свят“

На 29.01.2023 г. в Национален студентски дом екипът зад проекта „Чудният нов свят“ приветства над 100 гости на специално събитие – изложба. Те имаха възможността да се запознаят с творците Чудомир Драгнев, Марин Трошанов и Николай Михайлов, както и да видят на живо истинските метални герои, които оживяват в постапокалиптичния нов свят от последната българска книга в портфолиото на издателство „Мармот“. Водещ на събитието бе актьорът Димо Алексиев.

Освен да разгледат диорамата на света, принтове на илюстрациите и да проследят пътя на проекта, децата и техните родители имаха възможност да научат повече за принципа на работа на всеки от тримата артисти, да оцветят свой герой и да се запознаят с 3D моделите на героите през приложение за добавена реалност. Това е функционалност, която и самата книга предлага на своите читатели.

Това е първата българска фантастична книга за деца, създадена като дългосрочен проект от трима талантливи майстори – на словото, илюстрацията и скулптурата.

Всичко започва, когато илюстраторът Николай Михайлов среща героите на Чудомир Драгнев – ръчно изработени човечета от метал, които вдъхновяват началото на проекта. Чудомир е самоук стиймпънк скулптор, създал: Ръждив, Златен, Артимър, Червен и Младши от рециклирани парчета метал. Тъй като Николай Михайлов, освен илюстратор, е и преподавател по 3D дизайн, героите веднага оживяват в главата му под формата на сценарий за анимационен филм. Той изобретява човечетата в 3D модели, а на всеки един от тях дава име и характер.

Вдъхновението в този екип се предава от човек на човек и издателство „Мармот“ представя проекта на Марин Трошанов, писател с голям опит в детските фентъзи книги. Той с радост приема поканата, облича историята в думи и придава пълнокръвност на техния свят. Така, благодарение на съвместна работа и вдъхновение между тримата, се ражда тази книга-пътешествие.

чете

Научете още за проекта тук.

Вижте още: 

Прекрасният нов свят на корпорейшъна – не, „благодаря предварително“!