Предизвикателството „домашен офис“ в края на една трудна година

| от MamaMia |


Творец по призвание и телевизионер по занимание, Ралица Стефанова е типичният пример за една работеща майка. С филми и телевизия започва да се занимава през 2001 г., през сърцето й минават множество продукции, но голямата й любов и „нейно първо дете“ (както обича да казва) е предаването „Преди обед“. То се утвърди в ефира на бТВ и се радва на вярна аудитория вече 10-и пореден сезон.

Отдадена на работата си, тя става майка за първи път едва на 34 години, но после бързо наваксва с още две поредни бременности. Днес Ралица е майка на две момчета (Адриян на 8 г. и Боян на 1,6 г.) и на бебето Белослава.

Ако се чудите може ли една влюбена в работата си жена да се отдаде по същия начин и на децата си, ще разберете, като надникнете директно в живота й.

Още за и от Ралица Стефанова можете да прочетете и гледате в предишните текстове от поредицата ни „Супермама“.

За съжаление, оживлението от работата в реална среда не продължи дълго. С навлизане в есенния сезон и с увеличаващите се случаи на заболели от COVID-19 работата отново се върна у дома. За радост, медията, в която работя, създаде всички удобства за дистанционна работа, а за да повдигне духа на служителите, отделът за човешки ресурси обяви фотоконкурс на тема „Хоум офис”. Не вярвах, че ще спечеля, но изпратих снимка с трите ми дечица и без да агитирам колеги да гласуват за мен, се оказа, че е поставена на 1-во място.

Мога да формулирам няколко практически съвета за работа от вкъщи с бебета и деца, които сама практикувам вече няколко месеца:

 • Най-лесно е да помолите някой да ви помага с децата, ако това, което правите, изисква пълна концентрация.
 • Намерете достатъчно опции за самостоятелна игра и разпределете задачи на по-големите деца в останалото време.
 • Подгответе арсенал от смешни физиономии, които не променят интонацията ви и ги правете на детето, за да не плаче или да не изисква вниманието ви, докато говорите важни неща по телефона. Също опитайте с усмивки и кимане към детето до вас, докато пишете мейли.
 • За мейлите съм пробвала и писане с детските пръстчета по клавиатурата. По-бавно е, но все пак е нещо.
 • Когато децата заспят, веднага сложете телефона си на вибрация, за да не ги събуди, когато някой звъни.
 • Говорете на високоговорител, ако се налага да дундуркате бебе, за да не плаче, докато говорите по телефона, за да държите апарата по-далеч от главата му. Не забравяйте, че вълните увреждат детските мозъчета.
 • Ако и съпругът ви е хоум офис, може да се редувате в отговорността за децата и да работите „на смени“.
 • Подгответе купа сладки плодове, в краен случай бонбони, с които да „подкупвате“ децата, докато си свършите нещо важно.
 • Когато се наложи, бъдете готови да платите цената на 30-минутното затишие без контрол върху децата и запазете самообладание, когато установите, че кремът за бебешко дупе е намазан на всевъзможни места…
 • В краен случай, ако ви трябва още малко време да довършите работа, пуснете за кратко детски песни или филмчета, но не повече от 30 минути.
 • Ако нищо не помага срещу бебешкия рев, а работата няма как да изчака, настройте ума си да го приеме като фонов шум, който не ви разсейва и спокойно помолете човека от другата страна на телефона да се абстрахира.
 • Накрая – винаги проверявайте получените и изпратените писма, както и черновите. Така ще се убедите, че сте отговорили на всички и нищо не е останало неизпратено в чернови, защото, докато сте пишели, нещо е отвлякло вниманието ви. Същото важи и за телефонните повиквания.
 • Не смятах, че списъкът ще излезе толкова дълъг, но съм сигурна, че всяка от вас би могла да допълни още полезни съвети, до които е стигнала от безизходица. Важното е да не се карате нито на колегите, нито на децата си и да запазите спокойствие и в най-напрегнатата ситуация.

Да работиш от вкъщи има и някои предимства, когато присъствието на родител до детето е важно.

Ученето у дома е не по-малко предизвикателство за учениците от работата вкъщи за възрастните.

Първите млечни зъбчета не са от най-приятните моменти както за детето, така и за семейството. Когато си помислих, че малкият ми син Боян ще бъде раздразнен и с температура около 20 пъти (докато му израсне всяко млечно зъбче), започнах да търся начини всичко да мине по-леко. За щастие, намерих. Как?

Ще разкажа във видеото: